main logo
1778

Furtul miliardului: Procuratura Anticorupție neagă suma din Kroll 2

Procuratura Anticorupție a publicat un rezumat al investigațiilor care s-au făcut pe marginea fraudei bancare.

Furtul miliardului: Procuratura Anticorupție neagă suma din Kroll 2Poza simbol

Potrivit instituției, aceiași notă a fost transmisă anterior conducerii ţării, dar şi ambasadelor, acreditate în Republica Moldova, transmite Știri.md

De asemenea, reprezentanții Procuraturii Anticorupție vin și cu precizări cu privire la suma de 2,9 miliarde de dolari, care figurează în raportul Kroll 2 ca fiind sustrasă din cele trei bănci, sumă despre care procurorii spun că a fost interpretată eronat.

"În urma acţiunilor de urmărire penală, efectuate în cauzele ce vizează frauda bancară, inclusiv în temeiul constatărilor companiei Kroll, suma banilor sustraşi din cele 3 bănci comerciale este de aproximativ 600 de milioane de dolari.

Cifra de 2,9 miliarde de dolari, menţionată în acelaşi raport, constituie suma fondurilor de împrumut, acordat de cele 3 bănci societăţilor din grupul Şor. Din această sumă, 600 de milioane de dolari sunt banii sustraşi, iar suma restantă din cele 2,9 miliarde a fost rambursată băncilor pentru stingerea împrumuturilor. 

Modul în care au fost rambursate aceste mijloace este investigat de procurori sub aspectul spălării de bani şi nu prin prisma sustragerii.  Respectiv, afirmaţia precum că din sistemul bancar au fost sustrase 3 miliarde de dolari nu este corectă", se arată într-un comunicat al instituției. 

Știri.md amintește că săptămâna trecută Comisia parlamentară de anchetă privind frauda bancară a făcut public raportul Kroll 2. 

Raportul primit de Comisie și făcut public nu conține lista persoanelor implicate în frauda bancară, însă conține detalii despre cum a dispărut din sistemul bancar din R. Moldova un miliard de dolari SUA.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării