main logo
1002

Furtul miliardului. Dodon: Bugetul este nevoit să-şi asume consecinţele

Preşedintele Igor Dodon a lansat iniţiativa modificării Legii privind emisiunea obligaţiunilor de stat ale Moldovei.

Furtul miliardului. Dodon: Bugetul e nevoit să-şi asume consecinţeleFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, marţi, la deschiderea forumului economic "Dialog pro-bussines", el a spus că, "după aşa-numitul "furt al secolului", bugetul de stat este nevoit să-şi asume consecinţele, transmite Știri.md.

După cum se ştie, în 2014-2015, Banca Naţională a acordat credite urgente celor trei bănci sub garanţiile Guvernului, care a emis obligaţiuni de stat în valoare de peste 13 mlrd. lei cu o rată de 5% pe an.

"Drept urmare, statul trebuie să ramburseze, în termen de 25 de ani, peste 20 de miliarde de lei in contul mijloacelor bugetare. De aceea, intenţionez să iniţiez modificarea Legii privind emisiunea obligaţiunilor de stat, pentru a diminua valoarea datoriei publice prin reducerea ratei dobânzii la obligaţiunile statului", a spus Dodon.

El a subliniat că "astfel se vor reduce cheltuielile bugetare pentru plata datoriei publice şi fondurile vor fi canalizate pentru a finanţa cheltuielile prioritare, în principal pentru nevoile sociale".

Preşedintele a înaintat şi o altă iniţiativă, care vizează susţinerea producătorilor autohtoni.

"Nu putem şi nici nu trebuie să împiedicăm dezvoltarea reţelelor comerciale. Este şi aceasta o afacere. Dar nu trebuie să permitem ca produsele alimentare autohtone să dispară de pe rafturile reţelelor comerciale din ţară, din cauza că nu fac faţă concurenţei cu mărfuri similare importate. 

În ţările din care sunt importate produsele alimentare, subvenţiile guvernamentale sunt mult mai mari. În statele Uniunii Europene, ponderea subvenţiilor în costul produselor agricole este, în medie, de circa 40%", a menţionat Dodon.

Potrivit lui, Moldova "nu are posibilităţi de a subvenţiona sectorul agrar la un asemenea nivel".

"Subvenţiile în costul produselor noastre agricole constituie puţin peste 2%. În astfel de condiţii, putem sprijini producătorii, aprobând pentru ei cota pe rafturile reţelelor comerciale. Au fost elaborate două proiecte de lege pentru modificarea Legii cu privire la comerţul interior, dar niciunul nu a fost aprobat de Parlament. 

Intenţionez să organizez consultări cu autorii acestor proiecte şi să înaintez un singur proiect de lege, coordonat cu oamenii de afaceri autohtoni interesaţi", a subliniat Preşedintele.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării