main logo
730

Funcționarii publici care vor face agitație electorală vor fi pedepsiți

Discuții aprinse la ședința Comisiei de Securitate Națională. Deputații au dat undă verde unui proiect de lege care prevede pedepse pentru funcționarii publici, implicați în agitație electorală.

Funcționarii publici care vor face agitație electorală vor fi pedepsiți

Proiectul vine după ce mai mulți secretari de stat au fost acuzați de noua guvernare că au făcut partizanat politic în favoarea PD-ului, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md

Democratul Alexandru Jizdan le-a recomandat membrilor comisiei să nu se grăbească, pentru că instituțiile publice ar putea rămâne fără angajați.

„Toți oamenii care au făcut, indiferent dacă au fost zile libere, toți vor fi eliberați din sistem. Vă spun eu și o să vedeți, haideți să așteptăm un pic. –De ce așa apocaliptic? –O să vedeți factologic”, a declarat Alexandru Jizgan, deputat PDM.

Proiectul de lege a fost înaintat de mai mulți deputați din partea blocului ACUM. Potrivit lor, o astfel de lege ar fi necesară mai ales după ce în campania electorală din februarie, mai mulți funcționari publici au fost făcut agitație electorală în favoarea Partidului Democrat. Astfel, autorii propun ca angajații să fie sancționați disciplinar sau chiar demiși, în funcție de gravitatea încălcării. Iar adresa IP de la calculatoarele de serviciu a acestora, va fi utilizată drept probă pentru a demonstra dacă funcționarul a făcut agitație în orele de serviciu.

„De pe IP-ul care duce la casa Guvernului face agitație electorală. Deci aici e subiect de discuție. Dacă o face de acasă, Dumnezeu cu dânsul, treaba lui”, a menționat Igor Grosu, deputat ACUM.

De partea cealaltă, deputatul democrat Alexandru Jizdan s-a abținut de la vot și a declarat că funcționarii publici deja sunt vânați de noua conducere pe criterii politice.

„Eu observ în instituțiile statului deja o retorică foarte periculoasă că au fost văzuți pe rețelele de socializare că au figurat acolo. Și nu te întreabă că era sâmbătă, duminică sau după. Obligatoriu dacă ai purtat scurtă albastră, trebuie să pleci”, a mai adăugat Jizdan.

Și Pavel Filip a anunțat înainte de a pleca din funcția de prim-ministru că mai mulți angajați din conducerea Guvernului ar fi fost presați să plece, fără însă a oferi nume. Iar recent, mai mulți secretari de stat și-au dat demisia, după învestirea noului Executiv. 

Printre aceștia se numără Vitalie Iurcu, Lilia Palii, Simion Carp și alții. Totodată, ieri, în Legislativ au fost votate mai multe modificări legislative în prima lectură, conform cărora secretarii de stat să fie numiți și demiși de către guvern la propunerea ministrului. 

Până acum, conform modificărilor votate de PD, în fosta legislatură, secretarii de stat erau angajați prin concurs și au înlocuit, astfel, funcțiile de viceminiștri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării