main logo
688

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție: Nu vreau revenirea în funcție

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, spune că a devenit victima unei acțiuni orchestrate, prin care s-a dorit demiterea lui.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție: Nu vreau revenirea în funcție

Acesta a refuzat să menționeze cine ar sta în spatele acestei acțiuni, menționând că sunt doar presupuneri. „Eu știam că o să devin insuportabil. Eu voiam să particip la schimbarea stării lucrurilor”, a spus Morari în cadrul unui club de presă., transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

Una dintre cauzele pentru care s-a dorit demiterea sa ar fi relațiile tensionate pe care le-a avut Viorel Morari cu unii colegi. 

„Nu știu cine a stat în spate. În procuratură era un fel de concurență departamentală. Care procuratură este mai bine pregătită, care mai multe dosare are, cine are o prestație mai bună. Eu eram în relații tensionate cu mai multe persoane, inclusiv cu șeful CNA, șeful PCCOCS”, a declarat Morari.

Un alt motiv ar putea fi autonomia pe care a cerut-o fostul șef al PA. „A deranjat faptul că eu am spus că PA trebuie să fie autonomă. Eu am solicitat ca la PA să fie un punct de interceptare separat. Noi acum trebuie să ascultăm în anumite cazuri telefoanele fie prin CNA, fie prin PCCOCS, fie prin SIS. Există riscul scurgerii de informații. Probabil că s-a considerat că vreau prea mare autonomie, să-mi fac interesele proprii. Eu nu am făcut nimic decât am încercat să fac funcțională PA, să fac ca legile să fie implementate”, a spus el.

Viorel Morari a spus că acum își dorește anularea ordinului de eliberare din funcție, document semnat în timp ce el se afla în concediu. O asemenea solicitare a fost deja înmânată procurorului general, Eduard Harunjen, cu care a avut „discuții aprinse”. „Mi-am înaintat obiecțiile pe care le am. El a venit în biroul în care erau alți procurori. Discuțiile au fost aprinse, colegii au trebuit să iasă. În discuțiile cu procurorul general am spus: sunt probe, rețineți-mă. O să stau un an, dar pe urmă să nu plângeți”, a declarat Morari.

„Eu nu vreau revenirea în funcție, eu vreau să fie anulat ordinul de eliberare. Dacă se anulează ordinul, eu îmi dau repetat demisia, ca să fie organizat concurs. Dacă eu nu sunt integru, atunci să vină o persoană mai competentă decât mine”, a spus el.

A adăugat că, cel mai probabil, va candida, din nou, la șefia Procuraturii Anticorupție.

Viorel Morari și-a dat demisia în urma unor scrisori anonime apărute în spațiul public, în care era acuzat de conflict de interese și de corupție. Faptele imputate erau legate de omul de afaceri Andrei Tranga, proprietarul rețelei de restaurante „Andy's Pizza” și „La Plăcinte”. Morari s-a declarat nevinovat.

„Eu nu-l cunosc pe dl Tranga, nu am avut cu el nicio întrevedere, nu ne-am sunat niciodată. Nu am avut convorbiri nici cu alte persoane din anchetă. Dacă probe în dosar sunt cum în privința mea, atunci nu știu gradul de nevinovăție a persoanelor care sunt în arest”, a spus fostul șef al PA.

Acesta a mai declarat că la baza deciziei de a se retrage de la conducerea instituției au stat trei motive: imaginea PA, obiectivitatea anchetei și aspectele de ordin personal.

Amintim că Viorel Morari a acuzat că, la finele lunii aprilie, a fost urmărit timp de câteva zile de două mașini. Acesta a cerut procurorului general să verifice legalitatea acestor măsuri speciale de investigație.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării