762
4
Fost politician american: ACUM și PDM ar trebui să-și unească eforturile
762
4

Republica Moldova riscă să revină în spațiul de influență rusesc, în pofida încercărilor din ultimii ani de a se elibera de această interferență.

Acum este mai important ca niciodată ca partidele pro-europene – Blocul ACUM și Partidul Democrat să lase deoparte disputele personale și să creeze un bloc democratic pentru a se opune presiunilor din partea Moscovei, susține într-un articol pentru publicația oklahoman.com, Steve Russel, fost membru al Casei Reprezentanților din SUA, unde a exercitat funcția de președinte al Subcomisiei pentru Securitate Națională și Reforma Guvernamentală, transmite Știri.md cu referire la Tvc.md.

„Rusia își sporește retorica agresivă” în Moldova, o țară, care potrivit autorului, are o poziție strategică importantă, fiind situată la Estul Ucrainei, „securizează Europa de Sud-Est și NATO”. Chișinăul încearcă de ani de zile să scape de influența rusească, dar are nevoie de ajutor.

În continuare, Steve Russel amintește că 11% din teritoriul Republicii Moldova este ocupat de trupele ruse.

„Kremlinul continuă să ofere sprijin economic și militar grupărilor separatiste, menite să destabilizeze regiunea, într-un efort de a împiedica mersul Chișinăului spre valorile și transparența occidentală”, a declarat Steven Russel, fost politician american.

Autorul observă că imixtiunea Moscovei a crescut semnificativ în timpul alegerilor parlamentare din luna februarie. „Interferențele Moscovei în procesul democratic al Republicii Moldova au crescut în timpul recentelor alegeri parlamentare, în care Vladimir Putin a sprijinit și finanțat Partidul Socialiștilor, care deține funcția de președinte, care are tot mai multe prerogative, mai ales în domeniul apărării”, menționează autorul. Totodată, el amintește că Moldova este asaltată de dezinformarea și propaganda rusă, prin intermediul Partidului Socialiștilor.

„Agenții ruși apar în majoritatea conținutului media, manipulează rețelele sociale, susțin și finanțează socialiștii”, a mai menționat Russell.

În acest context, Steve Russel susține că Occidentul trebuie să ajute Moldova să scape de influența rusească, iar partidele pro-occidentale – Blocul ACUM și PDM să se unească și să facă front comun.

„NATO, UE și Occidentul trebuie să se trezească și să sprijine guvernul pro-occidental al Moldovei. Partidele politice pro-occidentale din Moldova, ACUM și Partidul Democrat din Moldova, trebuie să pună deoparte disputele personale și să formeze un guvern de coaliție pentru a înlătura influența Rusiei”, notează autorul.

Potrivit lui, „consecințele vor fi drastice,dacă nu vor face acest lucru. Guvernul de coaliție ales în mod democratic a făcut progrese enorme în ultimii patru ani, cu eforturi de combatere a corupției, a introdus reglementări comerciale și a combătut spălările de bani din Rusia”.

„Încă mai este timp. Dialogul politic ar trebui să prevaleze”, își exprimă încrederea Steve Russell.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter