main logo
1104

Forumul de Securitate: Recean cere menținerea sprijinului pentru Ucraina

Prim-ministrul Dorin Recean a fost principalul vorbitor, alături de șeful guvernului ucrainean, Denis Șmîhal, în cadrul panelului „Doi ani de război în Ucraina și impactul acestuia asupra securității în regiunea Mării Negre. Integrarea în UE și reziliența Republicii Moldova la provocările actuale” din prima zi a conferinței Black Sea and Balkans Security Forum.

Forumul de Securitate: Recean cere menținerea sprijinului pentru UcrainaFoto: gov.md

Cea de-a opta ediție a Forumului de securitate „Black Sea and Balkans Security Forum” – o conferință internațională de securitate, în format regional, care reunește invitați cu vastă experiență profesională din diferite state, pentru a dezbate riscurile, amenințările și vulnerabilitățile din regiunea Mării Negre și a zonei Balcanilor. Reuniunea a adus în România experți militari de renume precum generalii David Petraues, Phillip Breedlove sau Ben Hodges, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Cu o agendă ambițioasă și invitați de prestigiu, „Black Sea and Balkans Security Forum” se afirmă ca cel mai important eveniment dedicat securității în regiunea Mării Negre. Forumul include 41 de paneluri și 161 de vorbitori, reunind oficiali, diplomați, militari și analiști de renume din statele membre ale Uniunii Europene și NATO, precum și din țări partenere.

Participând online, premierul de la Chișinău a relevat în special că „securitatea Mării Negre este baza stabilității întregii zone euroatlantice, iar lupta Ucrainei nu se referă doar la propria suveranitate, ci și la menținerea arhitecturii de securitate a Europei” și a solicitat menținerea sprijinului pentru țara vecină.

Demnitarul a accentuat că actualele priorități sunt axate pe sporirea rezilienței instituțiilor, a capacităților de apărare, dezvoltarea economiei și obținerea independenței energetice. 

Premierul a adăugat că Parteneriatul pentru Securitate și Apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, semnat pe 21 mai, în cadrul celei de-a opta reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, ne va ajuta la contracararea tentativelor Rusiei de a interveni în procesele democratice interne.

Șeful legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, împreună cu președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, sunt vorbitorii principali în cadrul panelului referitor la integrarea europeană a Republicii Moldova și Ucrainei în actualul context european.

Amintim că și vicepremierul Mihai Popșoi participă la Black Sea and Balkans Security Forum, prezentând discursul „Importanța strategică a Mării Negre. De ce avem nevoie de o Mare Neagră liberă și deschisă?”, axându-se pe importanța strategică și economică a regiunii Mării Negre.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării