main logo
452

Formațiunile care nu au intrat în Parlament tot vor primi subvenții

Toate partidele care au participat la alegeri vor trăi pe banii statului, în următorii patru ani. Inclusiv cele 11 formațiuni politice care nu au trecut pragul electoral.

Formațiunile care nu au intrat în Parlament tot vor primi subvențiiFormațiunile care nu au intrat în Parlament tot vor primi subvenții

Conform unei formule stabilită de CEC, pentru fiecare vot pe care l-au primit de la alegători, partidele vor câștiga cam în jur de un leu, pe lună. Astfel, cel mai mulți bani vor primi socialiștii, partidul cu cele mai multe voturi – în jur de 440 de mii de lei, iar la polul opus se află Partidul Patria – cu puțin peste 900 de lei, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

„16 partide politice vor beneficia de subvenții de stat în următorii 4 ani de zile. După estimările noastre, acum, aplicând anumite formule, ar reveni 0,9. – Aproximativ 90 de bani pentru un vot? – Da. Pentru un vot valabil exprimat”, Alina Russu, președintă CEC.

Astfel, de ajutor financiar vor avea parte inclusiv partidele care nu au ajuns în Parlament. Prin urmare, un simplu calcul arată că în următoarele 12 luni, comuniștii vor primi lunar câte aproximativ 50 de mii de lei. Aproape 38 de mii vor merge la Partidul Nostru. Liberalii vor primi de două ori mai puțin, circa 15 mii de lei pe lună. În același timp, Mișcarea populară Antimafie va lua aproape opt mii de lei. Circa patru mii va primi formațiunea Partidul Democrația Acasă. Cu o mie mai puțin va avea Partidul Regiunilor și PNL. Partidul Verde Ecologist, Mișcarea Profeșioniștilor Speranța Nadejda și Voința Poporului vor avea lunar circa 2500 de lei, iar cel mai puțin va primi Partidul Patria – peste 900 de lei.

Suma însă ar putea să fie și mai mare dacă se va demonstra că partidele au înaintat la alegeri un număr suficient de femei și tineri. Totodată, și mai mulți bani vor avea formațiunile care vor participa și vor avea rezultate și la alegerile locale. Totuși, banii primiți de la stat nu pot fi cheltuiți după bunul plac al liderilor politici.

„Bunăoară, cheltuieli de întreținere a drepturilor sau de chirie a sediilor de locațiune, cheltuieli de personal, cheltuieli pentru presă, cheltuieli pentru careva activități de promovare a valorilor politice”, Alina Russu, președintă CEC.

Se pare însă că pentru unele partide acești bani reprezintă singura sursă de venit. Cum ar fi Mișcarea Antimafie condusă de Sergiu Mocanu. În 2018, acesta a declarat doar cele 400 de mii de lei, primite de la stat. Cea mai mare sumă fiind cheltuită pentru angajați și întreținerea sediului. Deși spune că are 4700 de membri, aceștia nu au achitat vreo cotizație.

„Avem o decizie prin care am decis să nu achităm cotizații. Ei contribuie la partid prin faptul că au votat pentru partid. Dar, întrucât membrii noștri, majoritatea ei sunt peste hotare și nu pot cotiza la partid. Noi am decis să nu colectă cotizații”, Sergiu Mocanu, președintele Mișcării Antimafie.

Și Partidul Democrația Acasă trăiește din banii pe care îi primește de la stat. Anul trecut, formațiunea a primit aproape 42 de mii de lei. La fel, cei aproape 4800 de membri nu achită cotizații.

„Pentru că nu am făcut așa cum prevede legea, să cotizeze membrii, să avem un registru al membrilor care au cotizat și treptat o să facem regulă așa cum prevede legea. Ele există, teoretic există, dar noi nu am trecut-o prin decizie de birou ca să cotizăm”, Vasile Costiuc, președinta PPDA.

Unii experți politici consideră însă că banii ar fi trebuit să fie oferiți nu doar pentru voturile obținute, ci și pentru activitatea partidelor în ansamblu, iar criteriile de acordare să fie mai stricte.

„Noi am avut partide care au câștigat alegerile sau au fost reprezentate în 2014 și au primit bani până în 2018, dar deja către anul 2016 ele erau partide terminate, dacă să spunem așa, fără nicio perspectivă”, Igor Boțan, director executiv „ADEPT”.

Pentru subvenționarea partidelor în anul 2019, statul a alocat 40 de milioane de lei. Din această sumă, 16 milioane sunt destinate concurenților electorali care au participat la alegerile parlamentare. În total, în Republica Moldova oficial sunt înregistrate 45 de partide.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării