main logo
669

FISC: Pierderi de miliarde la Banca de Economii

În cadrul unui control fiscal efectuat la Banca de Economii (BEM) în anul 2016, s-a depistat că pierderile fiscale ale acestei instituţii financiare în anii 2012-2016, până la decizia de lichidare au depăşit uriaşa cifră de 12 miliarde de lei.

FISC: Pierderi de miliarde la Banca de Economii

La finele anului 2016, inspectorii Direcției Generale Administrarea Marilor Contribuabili din cadrul Fiscului au efectuat un control fiscal total la Banca de Economii, în cadrul căruia au verificat "corectitudinea calculării, plenitudinea achitării impozitelor şi taxelor pentru perioada fiscală 1 ianuarie 2012 - 31 august 2016, în legătură cu inițierea procedurii de lichidare a băncii", transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Banca obligată să achite la buget circa 8 milioane lei

În urma controlului la bancă s-au depistat o serie de încălcări ale legislaţiei fiscale.

Astfel s-a constatat că banca a micșorat neîntemeiat veniturile în scopuri fiscale şi a majorat neîntemeiat pierderile fiscale pentru anul 2012 cu 171.441 de lei, ale anului 2014 - cu 33,94 milioane lei, iar pe cele din 2015 - cu 40,51 milioane de lei.

Totodată pierderile fiscale ale anului 2014 confirmate în cadrul controlului la BEM constituie circa 96 de milioane de lei, iar pentru anul 2015 – 11,95 miliarde de lei.

În total aproape 12,1 miliarde de lei.

În consecinţă Fiscul a decis de a calcula şi încasa de la BEM la buget sub formă de taxe şi amenzi circa opt milioane lei, dintre care 3,57 milioane lei – impozit pe venit la sursa de plată diminuat, 1,2 milioane lei – amendă pentru neachitarea în termenii stabiliți de legislație a impozitului pe venit la sursa de plată, 688.579 de lei - amendă pentru nerespectarea termenelor de repatriere a mijloacelor bănești etc.

Lichidatorul Băncii de Economii, Grigore Olaru a considerat că decizia Fiscului de sancţionare a instituţiei pentru încălcarea legislației, este neîntemeiată şi pasibilă de a fi anulată.

Unul dintre argumente invocat în instanţe a fost faptul că companiile care au acordat băncii în 2013 împrumuturi subordonate în sumă de 50 milioane de dolari, „în contextul emisiunii suplimentare de acțiuni, care a avut loc în luna august – septembrie 2013, pretind rambursarea sumelor datoriilor subordonate şi dobânzilor aferente”.

Toate trei instanţe, care au examinat cazul au dat dreptate însă Fiscului.

BEM implicată în furtul miliardului

Amintim că până în vara anului 2013 statul a deţinut peste 56% din capitalul Băncii de Economii. După ce în 2012, instituţia a înregistrat pierderi de circa 300 milioane lei şi risca să rămână fără licenţă ca urmare a unui management defectuos şi implicării unor afacerişti şi politicieni, Guvernul Leancă a acceptat o majorare de capital prin atragerea unor investitor.

În consecinţă statul a rămas cu doar 33% din capitalul BEM şi a pierdut controlul asupra ei, în favoarea unor companii afiliate lui Ilan Şor. Schimbarea nu a dus la schimbarea spre bine a situaţiei de la BEM, care a fost atrasă împreună cu alte două bănci ajuns sub controlul lui Şor (Unibank şi Banca Socială) în operaţiunea ce va fi numită furtul miliardului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării