main logo
521

Fiodor Ghelici: Instanța a anulat decizia de a nu mă înregistra la parlamentare

Fiodor Ghelici, președintele Asociației obștești „Moldova mea”, anunță că decizia prin care i-a fost respinsă înregistrarea în calitate de candidat la alegerile parlamentare a fost anulată de prima instanță de judecată.

Ghelici: Instanța a anulat decizia de a nu mă înregistra la parlamentareGhelici: Instanța a anulat decizia de a nu mă înregistra la parlamentare

Activistul susține că hotărârea poate fi atacată de către Comisia Electorală Centrale în instanțele superioare, transmite Știri.md

Într-o conferință de presă la IPN, Fiodor Ghelici a spus că inițiativa de a candida pe circumscripție uninominală Ciocana din municipiul Chișinău nu i-a aparținut, dar că a acceptat solicitarea unui grup de cetățeni. Astfel, la începutul lunii ianuarie, și-a înregistrat grupul de inițiativă la Consiliul electorală de circumscripție Ciocana și, timp de trei săptămâni, a colectat puțin peste 500 de semnături. Însă, aproape 90 de semnături au fost declarate nule și dosarul i-a fost respins.

„Ieri, la ora 11.50, instanța de judecată, după aproape o oră de discuții, a emis hotărârea de a anula decizia Comisiei Electorale Centrale. Vă spun sincer că eram șocat. Eu, pur și simplu, nu credeam că judecătorul, cu numele Dodon, va anula decizia CEC, care nu m-a înregistrat în calitate de candidat”, a declarat Fiodor Ghelici. Activistul spune că va merge până la capăt.

Președintele AO „Moldova mea” mai spune că, tot ieri, a obținut informații de la persoane de încredere că asupra Comisiei Electorale Centrale s-ar face presiuni enorme din partea aparatului președintelui țării. „Aceștia sunt oameni care îmi oferă informații adevărate”, a continuat activistul.

Referitor la sistemul electoral mixt, Fiodor Ghelici spune că ideea inițială a fost ca formațiunile să participe doar în circumscripția națională, iar în circumscripțiile uninominale  să poată participa activiști civici, oameni de rând din regiuni, care nu figurează pe liste de partid. Însă, așa cum este acum, când partidele au candidați și în circumscripțiile uninominale, șansele accederii în Parlament a oamenilor apolitici sunt nule.

Fiodor Ghelici a îndemnat alegătorii să se gândească foarte bine înainte de alegerile parlamentare și să conștientizeze că decizia pe care o vor lua în cabina de vot le va influența viața lor în următorii patru ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării