main logo
1694

Filip renunță la funcția de șef al fracțiunii PDM. Cine îl va înlocui

Fracţiunea Partidului Democrat (PDM) în Parlamentul Moldovei va fi condusă de preşedintele de onoare al partidului, Dumitru Diacov. Această decizie a fost luată miercuri, la şedinţa fracţiunii.

Filip renunță la funcția de șef al fracțiunii PDM. Cine îl va înlocuiFoto: stiri.md

Surse care au participat la şedinţă au comunicat reporterului agenţiei Infotag că aceasta s-a desfăşurat cu uşile închise şi a fost consacrată discutării situaţiei din partid, precum şi pregătirii pentru congresul extraordinar al PDM din 27 iulie. 

În cadrul şedinţei, fostul premier Pavel Filip a declarat că renunţă la funcţia de preşedinte al fracţiunii parlamentare a PDM, transmite Știri.md.

"El şi-a argumentat decizia prin faptul că este prea încărcat, prin situaţia dificilă din partid şi prin faptul că se fac presiuni asupra membrilor fracţiunii", a spus interlocutorul agenţiei.

În această situaţie, s-a decis ca preşedinte al fracţiunii să fie ales preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov.

"Deputaţii nu au avut de ales, deoarece Diacov este fondatorul şi preşedintele de onoare al PDM. În partid nu există acum alţi lideri, de vreme ce întreaga conducere a demisionat. Filip a rămas singurul vicepreşedinte al partidului. 

El este şi preşedinte interimar până la congres, iar Diacov a devenit lider al fracţiunii PDM. Acest lucru va fi anunţat oficial la următoarea şedinţă a Parlamentului", a menţionat deputatul.

El a amintit că la congres urmează a fi ales noul preşedinte şi Consiliul Naţional al PDM, care va alege vicepreşedinţii şi secretarul general al partidului.

"Situaţia se complică şi prin faptul că nici Diacov, nici Filip nu vor să devină preşedinte al partidului. Sunt convins că vom depăşi această situaţie, în partid au rămas mulţi oameni destoinici", a subliniat interlocutorul agenţiei Infotag.

În acelaşi timp, el a respins categoric acuzaţiile de dezbinare a partidului şi a fracţiunii sale parlamentare, precum şi zvonurile potrivit cărora unii deputaţi se pregătesc să iasă din fracţiune şi chiar să-şi depună mandatul. 

"Nu poate fi vorba de aşa ceva. Fracţiunea rămâne unită. Unor colegi le este dificil să se obişnuiască cu trecerea în opoziţie, ceea ce presupune un stil de lucru diferit. Ei sunt supuşi presiunilor, atacurilor, acuzaţiilor nefondate de infracţiuni pe care nu le-au comis. Toate acestea vor trece. PDM este o formaţiune puternică, sunt sigur că vom face faţă. Acest lucru va fi demonstrat şi la alegerile generale locale, pentru care am început deja să ne pregătim", a spus deputatul.

În ajun, liderul "Partidului Nostru", Renato Usatîi, a declarat că, în curând, 6-7 deputaţi din Partidul Democrat îşi vor depune mandatele. Alte surse afirmau că în fracţiune s-a produs o dezbinare: 6-7 deputaţi au rămas cu Filip, iar ceilalţi au ales să fie cu liderul fracţiunii, Diacov.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării