main logo
506

Filip: Pauza în relaţiile Moldovei cu UE ţine de alegeri

Pauza în relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană ţine de alegerile parlamentare viitoare, a declarat prim-ministrul Pavel Filip, prezentând vineri, în Parlament, raportul de activitate a Guvernului pentru anii 2016-2018.

Filip: Pauza în relaţiile Moldovei cu UE ţine de alegeri

Potrivit reporterului agenţiei Infotag, răspunzând la întrebările deputaţilor din coaliţia de guvernare, condusă de PDM, premierul a spus că Guvernul său a reuşit să stabilească relaţii de prietenie şi parteneriat cu vecinii Moldovei - România şi Ucraina, realizând şi angajamentele asumate în cadrul Acordului de Asociere cu UE, transmite Știri.md.

El a menţionat că relaţiile actuale cu UE se află „în pauză", care a apărut din cauza viitoarelor alegeri parlamentare.

„Tensiunea în societatea moldovenească a fost ridicată în mod nejustificat, opoziţia cere Bruxelles-ului să suspende acordarea asistenţei financiare pentru Moldova, lucru care nu se înscrie în niciun cadru, deoarece aceasta este departe de susţinerea cetăţenilor Moldovei", a spus premierul.

În acelaşi timp, el a menţionat că banii Uniunii Europene nu intră în buzunarul prim-ministrului, ci sunt folosiţi pentru dezvoltarea Republicii Moldova şi susţinerea cetăţenilor săi.

Pavel Filip şi-a exprimat încrederea că Republica Moldova va putea să stabilească parteneriate şi relaţii de prietenie şi cu Federaţia Rusă.

„Nimeni nu va soluţiona problemele Moldovei nici la Moscova, nici la Bucureşti, nici la Bruxelles, nici la Washington. Aceste probleme sunt aici, în ţara noastră şi, prin urmare, trebuie să ne suflecăm mânecile, să lucrăm şi să le rezolvăm", a spus premierul.

Referindu-se la relaţiile cu ţările vecine ale Moldovei, Filip a spus că, "datorită sprijinului Ucrainei, am reuşit să stabilim controlul asupra frontierei de stat pe segmentul transnistrean, ceea ce a fost foarte important pentru interesele statului moldovenesc (de fapt, doar la punctul de control Cuciurgan-Pervomaisk - "I.")".

El a vorbit cu recunoştinţă despre proiectele sociale şi culturale realizate cu susţinerea României, evidenţiind renovarea Muzeului de Artă şi a Sălii cu orgă din Chişinău, precum şi a teatrului din Cahul.

Potrivit premierului, cu ajutorul României, în viitorul apropiat Moldova va primi acces alternativ la gazele naturale.

„Vreau să menţionez că investiţiile pentru livrările alternative de gaze în Moldova nu au fost făcute de stat, ci de România şi compania "Transgaz" ", a spus Filip, subliniind programele de reparaţie a grădiniţelor şi, în viitor, a şcolilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării