main logo
2189

Filip, despre fuga lui Plahotniuc și maniera agresivă de guvernare

Potrivit lui Pavel Filip, este firesc ca după nouă ani la guvernare, un partid să treacă în opoziție. Acesta califică drept „duș rece” pierderea puterii și susține că a venit timpul ca PDM să facă o „purificare”.

Filip, despre fuga lui Plahotniuc și maniera agresivă de guvernareFoto: Știri.md

Pierderea puterii, recunoaște Filip, denotă că partidul a făcut greșeli și enunță drept una dintre ele „maniera agresivă de guvernare” și faptul că în cadrul PDM exista „o verticală a puterii nefirească pentru un partid de orientare democratică”, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

Declarațiile au fost făcute de președintele interimar PDM, Pavel Filip, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

„Dacă ar fi să vorbim despre greșeli, cred că atât timp cât am fost la guvernare, partidul a avut o manieră mai agresivă de activitate. 

Poate e și firească pentru cei care se află la guvernare, dar nu cred că acest lucru ne-a adus valoare politică. Partidul Democrat a crescut ca pondere și a acumulat mai multe mandate, dar cred că politic nu a crescut mult”, a declarat Filip, precizând că se referă la conduită și la maniera de a comunica „pe extern”, dar și „pe interiorul Partidului Democrat”. 

„Cred că a fost o verticală a puterii nefirească pentru un partid de orientare democratică”, a mai afirmat Filip, menționând că vorbește despre „o manieră de conducere mai autoritară în interiorul PDM”, dar nu se referă doar la mandatul lui Plahotniuc în funcția de șef al Partidului.

Odată cu demisia din funcția de președinte al PDM, susține Filip, Vlad Plahotniuc nu mai are nicio influență asupra partidului.

Potrivit acestuia, decizia lui Plahotniuc de a renunța la funcție este una corectă. Corect, consideră Filip, ar fi și ca Plahotniuc să renunțe la mandatul de deputat. 

„Cred că se va ajunge la depunerea mandatului”, a declarat Filip, după ce a fost întrebat cum își propune Plahotniuc să fie alături de cetățenii care l-au votat în situația în care a plecat peste hotare.

„Îmi pare rău că a plecat și nu înțeleg de ce a fost necesar să plece atât de repede din R. Moldova”, a răspuns Filip, întrebat despre plecarea din țară a fostului său șef de partid, menționând că nu ar fi fost cazul să plece, deoarece nu are vreun dosar în R. Moldova și deține imunitate parlamentară.

Pavel Filip susține că nu știe unde se află ex-liderul PDM și nu a cunoscut despre plecarea acestuia la 14 iunie. 

Potrivit fostului ministru, acesta a încercat să-l apeleze în repetate rânduri, dar nu a reușit, iar după plecarea lui Plahotniuc din țară a vorbit cu el o singură dată. 

Filip afirmă că nu l-a întrebat dacă are de gând să revină sau unde se află, precizând doar că numărul de pe care acesta a telefonat este elvețian. 

Tot la telefon, susține Filip, Plahotniuc i-a spus că motivul plecării este securizarea familiei sale.

La 27 iulie, a declarat Pavel Filip, va avea loc congresul PDM în cadrul căruia se va alege o nouă conducere și va fi adoptată o strategie reformare a formațiunii. 

Tot atunci ar urma să fie decis subiectul privind schimbarea sediului PDM.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării