main logo
1506

Filip comentează acuzațiile că ar fi extorcat bani în Ucraina

Pavel Filip, prim-vicepreședinte, și Serghei Iaralov, vicepreședinte al Partidului Democrat (PDM), ar fi acuzați în Ucraina de estorcarea a patru milioane de dolari de la omul de afaceri Nicolae Samborjuk, „pentru necesitățile PDM”.

Filip comentează acuzațiile că ar fi extorcat bani în UcrainaFoto: Știri.md

Informația a fost postată zilele trecute de Dmitrii Ciubașenco, ex-vicepreședinte al Partidului Nostru (PN), pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Ulterior, o instanță din Kiev a confirmat informația pentru colegii de la ru.TV8.md. 

La rândul său, Pavel Filip neagă acuzațiile și spune că nici măcar nu-l cunoaște pe acest om de afaceri. Dar să le luăm pe rând. 

În postarea sa, Dmirii Ciubașenco scrie că Pavel Filip și Serghei Iaralov sunt acuzați de estorcarea a patru milioane de dolari pentru necesitățile PDM-ului, postare la care acesta atașează și câteva documente de la o instanță din Kiev (n.r. vezi mai jos documentele).

Banii de la Samborjuk ar fi fost estorcați de Filip și Iaralov la începutul acestui an, în plină campanie electorală.

Omul de afaceri ar fi scris o plângere la organele de drept din Ucraina la data de 11 februarie 2019 și a primit o confirmare de înregistrare a cererii pe data de 13 februarie.

În schimbul celor patru milioane de dolari, Filip și Iaralov i-ar fi promis lui Samborjuk că-i vor închide dosarul penal care ar fi fost deschis pe numele lui în Republica Moldova și și-l vor scoate din baza de date a Interpolului, cu ajutorul lui Vitalie Pîrlog, reprezentantul Republicii Moldova în această organizație internațională.

Totuși, deși i-au înregistrat plângerea omului de afaceri, organele de drept nu au continuat investigarea, iar Samborjuk s-ar fi adresat cu o plângere în instanță, în care sesizează faptul că Poliția nu investighează faptele expuse de el.

Judecătoria Pechersky din Kiev a analizat plângerea lui Samborjuk pe data de 5 martie și a obligat organele de Poliție să înregistreze plângerea omului de afaceri în registru și să pornească ancheta.

„Organele de drept din Ucraina ar trebui să ancheteze, iar instanțele să se expună cu privire la plângerea lui Samborjuk. Sperăm că după ce prietenul lui Plahotniuc Poroșenco a fost învins în alegeri, nimeni nu-l va mai acoperi pe oligarhul moldovean în Ucraina”, a comentat Dmitrii Ciubașenco.

Reporterul site-ului Tv8 de limbă rusă Vadim Sestopalov a primit și o confirmare telefonică de la reprezentanții Judecătoriei Pechersky că plângerea lui Samborjuk a fost examinată și că instanța de judecată a obligat poliția să înceapă urmărirea penală.

Am întrebat și reprezentanții Procuraturii Generale din Republica Moldova dacă pot să confirme că pe numele lui Samborjuk este vreun dosar în Moldova și am fost rugați să expediem o solicitare de informații către Procuratura Anticorupție (vom reveni cu detalii când vom primi un răspuns).

Reportera TV8.md a solicitat un comentariu și de la Pavel Filip la acest subiect, iată care a fost răspunsul acestuia: „Nici nu cunosc despre acest dosar, nu cunosc această persoană. Am făcut deja o interpelare la Kiev și sper că mâine, poimâine să obțin și un răspuns”, a spus Filip.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării