main logo
1194

Filat povestește cum s-a ajuns la emisia de 9,5 miliarde de lei

Emisia de garanții bancare în valoare de 9,5 miliarde de lei, votată de Guvernul Leancă la 7 noiembrie 2014, a fost decisă cu puțin timp înainte, în cadrul unei ședințe convocate de premierul Iurie Leancă.

Filat povestește cum s-a ajuns la emisia de 9,5 miliarde de lei

Asta susține fostul președinte PLDM, Vladimir Filat, care a declarat duminică, în cadrul unei emisiuni de la TV8, că la decizia s-a luat la o ședință desfășurată în Reședința de Stat, la care, pe lângă el, au mai participat președintele Nicolae Timofti și consilierul său Ion Păduraru, Vladimir Plahotniuc și președintele Parlamentului de atunci, Igor Corman.

„Leancă m-a invitat pe mine. El a făcut introducerea. După care inițiativa a fost preluată de către Plahotniuc. Și-a vorbit despre pericolul iminent din sistemul bancar. Că Platon ar întreprinde niște acțiuni în vederea alegerilor anticipate”, a declarat Filat, transmite Știri.md cu referire la Cotidianul.md.

Potrivit lui Filat, Plahotniuc susținea că Guvernul trebuie să ofere garanție de stat, ca BEM să primească bani de la Banca Națională pentru a asigura cererile deponenților în caz de necesitate, pentru ca să nu fie îngrijorări în societate, destabilizări, proteste, care să influențeze rezultatele alegerilor.

Guvernul Leancă a acordat, la 7 noiembrie 2014, 9,5 miliarde de lei garanții de stat pentru cele trei bănci devalizate. Controlul băncilor a fost preluat de stat abia la 26 noiembrie, iar în acea perioadă, potrivit raportului Kroll 2, s-au retras din bancă 2 miliarde de dolari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării