main logo
3045

Filat: Luxul londonez al fiului meu nu a fost finanțat din R. Moldova

Luxul de care a avut parte Luca Filat la Londra nu a fost finanțat din banii lui Vlad Filat. Mai mult, banii n-ar proveni nici măcar din Republica Moldova, susține fostul prim-ministru PLDM.

Filat: Luxul londonez al fiului meu nu a fost finanțat din R. MoldovaFoto: captură video

Filat spune că din momentul reținerii sale a avut o singură întrevedere cu fiul său și a vorbit cu acesta la telefon doar de două ori, transmite Știri.md cu referire la Agora.

Totodată, el susține că va acționa în judecată Kroll dacă în varianta finală a raportului compania va păstra informațiile despre fiul său.

„Ce s-a întâmplat la Londra ține de o cauză civilă și judecata continuă. Așteptăm să vedem decizia finală a instanței, pentru că până acum și-a expus opinia un singur judecător. 

Trebuie să știți că acești bani n-au legături cu mine și cu R. Moldova. Nu pot să vă spun de unde provin. Eu sunt încarcerat în penitenciarul nr. 13, Luca e la Londra. 

Eu nu știu care-s activitățile dânsului. Dar confirmarea o am de la avocat: el a plecat la Londra, a avut întrevedere cu avocații lui Luca și nu doar, și a venit cu răspunsul către mine: nu au legătură acești bani cu R. Moldova și cu mine. Vă surprinde, dar acesta e răspunsul”, a răspuns fostul președinte al PLDM.

Întrebat despre faptul că fiul său Luca figurează în raportul Kroll II, unde se arată că a folosit un card bancar pe numele lui Tudor Negru, Vlad Filat a spus că informațiile din raportul făcut public de comisia parlamentară de anchetă privind furtul miliardului are la bază investigații jurnalistice și nu pot constitui drept bază de investigare penală.

„Dacă ce s-a publicat e original, atunci vedem niște poze, trimiteri la anumite postări pe Facebook, cu o legătură cu un card bancar. 

Nu pot să spun dacă a folosit banii, pentru că nu avem documentul original pe care să ne expunem. După ce va fi făcut public raportul Kroll integral și datele vor fi păstrate acolo, ne vom adresa către Kroll pentru a-și revedea poziția din raport. 

Dacă nu, atunci noi ne vom adresa în judecată. Ei au prezentat acolo sentința mea, care se află la CEDO în regim de examinare prioritar”, a mai spus Filat, făcând trimitere la faptul că sentința sa a venit ca urmare a unui dosar politic.

Întrebat despre ipostaza în care Luca Filat apărea cu o sticlă de șampanie de 500 de euro, fostul premier a răspuns că nu a fost la acea petrecere și nu poate spune dacă șampania a fost cumpărată de fiul său sau de altcineva.

„A fost o petrecere la care a participat, și vreau să vă spun că școala în care a învățat și în care învață acum, are colegi care-și pot permite așa ceva”, a adăugat acesta.

Știri.md amintește că în februarie 2019 că fiul lui Vlad Filat a ajuns în vizorul autorităților londoneze, fiind forțat să predea aproape jumătate de milion de lire sterline, suspectat că banii pe care i-ar cheltui provin din activități ilegale ale tatălui său. Un anunț în acest sens a fost publicat de Agenția Națională în Criminalistică din Marea Britanie.

Tot în februarie curent, avocatul lui Vlad Filat declara că banii înghețați de Londra din conturile fiului lui Vlad Filat nu ar proveni din sursele ex-premierului.

Amintim că conturile lui Luca Filat au fost înghețate în mai 2018, când i s-a cerut să justifice de unde are banii, lucru pe care nu l-a făcut.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării