main logo
6853

Filat, despre Putin: A fost și este foarte puternic, vede lucrurile foarte abil

Fostul premier, Vlad Filat, s-a întâlnit de mai multe ori cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în perioada cât partidul pe care l-a format, PLDM, a făcut parte din coaliția de guvernare, în Republica Moldova. Despre cum era atunci liderul de la Kremlin și cum se simțea în discuțiile cu el Filat a povestit într-un interviu cu Dorin Galben.

Vlad Filat, despre Vladimir Putin: A fost și este foarte puternic

„Eu am avut mai multe întâlniri cu Vladimir Putin, nu pentru a ne vedea, nu pentru a face imagine, dar pentru a continua discuțiile, care, apropo, nu erau abstracte, erau despre deschiderea pieței pentru producătorii noștri, având atunci 600 de mii de oameni în Federația Rusă. Erau teme foarte importante și care, din păcate, nu erau totalmente rezolvate”, a relatat fostul premier, transmite Știri.md cu referire la shok.md.

Întrebat cum era Putin atunci, Filat a menționat: „Era ok, eu nu am avut niciodată probleme în comunicarea cu el. Nu pot să spun că vreodată dânsul a avut un comportament sau o atitudine în raport cu mine și în raport cu Republica Moldova. Spun asta deși știu că acum nu e la modă.

Am avut mai multe întâlniri cu el și am avut ocazia să vorbesc în diferite formate, inclusiv neoficiale. Din punctul meu de vedere, era și este foarte puternic, vede lucrurile foarte bine, foarte abil și tot ce am convenit noi, nu am convenit multe lucruri, au fost realizate. Urmărește realizarea lor, nu știu dacă urmărește, cred că în momentul în care dă indicația, se îndeplinește”.

Mai mult chiar, povestește Filat, la rugămintea lui, regretatul Silvio Berlusconi i-a organizat cu Putin o întrevedere care fusese, între timp, anulată de liderul de la Kremlin, din motive electorale: „La despărțire mi-a spus: „Vladimir, o să ai întâlnire cu Putin. O să ai o întâlnire foarte bună”. Am zburat la Sankt Petersburg, Putin era gazda, ne întâlnea, mi-a spus: „Vladimir Vasilievici, bună dimineata. Apropo, vom avea o întrevedere. Cum se zice în Italia, vom avea o întâlnire foarte bună”. Probabil ei au comunicat. A fost această întâlnire, am ajuns să discutăm și situația care a fost în RM. Mi-a spus că nu știe, deoarece se ocupă administrația prezidențială și ei au punctul lor de vedere. Singurul mesaj pe care i l-am transmis a fost: „Să aveți în vedere că tot ce vreți să construiți acolo este ireal și până la urmă este și un pic de imixtiune„. Replica lui a fost că și din partea celorlalți, a occidentalilor este imixtiune, dar a precizat din nou că nu se ocupă el de asta, ci este administrația prezidențială”.

Vlad Filat spune că nu s-ar fi simțit inferior față de Vladimir Putin: „Niciodată nu am simțit acest lucru. Mai mult ca atât, nu e laudă de sine, eu nu am avut acest complex în discuția cu nimeni și vă asigur că am reprezentat Republica Moldova cu demnitate. Mai puțin contează că am vorbit cu premierul chinez, cu actualul președinte american, cu cancelarul german, așa sunt eu, nu am complexe în acest sens”.

Recent, Vlad Filat a făcut dezvăluiri despre prima întâlnire cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, care a avut loc în 2009. „Când m-am întâlnit în 2009 cu Putin, mi-a spus că Crimeea nu e și nu va fi pământ ucrainean”, a declarat Filat într-un interviu pentru Defence România. Totodată, acesta menționa că „Rusia are un plan expansionist pe care îl implementează”.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării