main logo
619

Fiind beat, a lovit mortal un copil. Ce spune ex-consilierul PDM

Iurie Groza, consilierul PDM din satul Corjeuți, raionul Briceni, care la 25 februarie curent a lovit mortal un copil de șapte ani, iar ulterior a părăsit locul accidentului, nu va sta în închisoare.

Fiind beat, a lovit mortal un copil. Ce spune ex-consilierul PDM

Recent, magistrata Aurelia Andronache de la sediul Briceni al Judecătoriei Edineț a dictat o sentință cu trei ani și două luni de închisoare pe numele lui Groza, dar a suspendat condiționat pedeapsa pentru un termen de patru ani. Respectiv, după două luni în care s-a aflat în arest preventiv, Iurie Groza a fost eliberat de sub strajă imediat după ce a fost condamnat la detenție. În timp ce procurorii anunță că au contestat hotărârea în instanța ierarhic superioară pentru a cere o pedeapsă reală cu închisoarea, Iurie Groza spune că și-a recunoscut vina și că familia copilului decedat l-a iertat și s-a pronunțat pentru o pedeapsă mai blândă pe numele său.

Tragedia a avut loc pe 25 februarie 2018, pe strada centrală din satul Corjeuţi, raionul Briceni. Procurorii au stabilit că alesul local din localitatea respectivă, se afla în stare avansată de ebrietate la volanul propriului automobil când a virat pe acostament, spulberând un copil de 7 ani care mergea alături de mama sa. Impactul a fost atât de violent, încât minorul a decedat pe loc. Consilierul şi-a continuat drumul, deplasându-se la domiciliul său, unde şi-a parcat maşina, după care s-a culcat. La scurt timp însă acesta a fost reţinut, iar la demersul procurorilor – plasat în arest preventiv. Groza s-a aflat în arest până când a fost citită sentința.

La 17 aprilie, magistrata Aurelia Andronache de la sediul Briceni al Judecătoriei Edineț l-a recunoscut vinovat pe Iurie Groza pentru încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei fiind în stare de ebrietate și părerea părăsirea locului accidentului rutier și l-a condamnat la trei ani și două luni de închisoare cu suspendarea pedepsei însă pentru un termen de patru ani. Prin aceeași sentință, consilierul a fost privat de dreptul de a conduce mijloacele de transport pe un termen de patru ani. Rezultatele testării alcoolscopice au arătat că în momentul accidentului inculpatul avea o concentrație de alcool în aerul expirat de 0,86 mg/l, iar în sânge concentraţia de alcool indica 2,40 g/l, ceea ce înseamnă de opt ori mai mult decât norma admisibilă.

Procurorii consideră verdictul prea blând și anunță că au contestat la Curtea de Apel Bălţi sentinţa primei instanţe, „pe care o consideră ilegală şi insistă pe condamnarea inculpatului la o pedeapsă reală cu închisoare”, scrie într-un comunicat al Procuraturii Generale.

La două zile de la incident, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, a declarat în cadrul unui briefing de presă că Iurie Groza va fi exclus din partid.

Contactat, primarul satului Corjeuți, Victor Andronic, ales în 2015 pe listele PDM, a precizat că Iurie Groza încă deține funcția de consilier local, iar mandatul acestuia urmează a fi retras doar după ce Primăria va fi informată în mod oficial despre decizia instanței, iar Comisia Electorală Centrală va emite o hotărâre privind retragerea mandatului.

La rândul său, contactat de ZdG, Iurie Groza a fost rezervat în declarații și a evitat să discute despre ziua producerii accidentului și versiunea sa asupra celor întâmplate, menționând că toate circumstanțele au fost deja făcute publice.

Întrebat despre poziția sa instanță și cum califică pedeapsa, acesta a declarat: „Cum să o consider? Nu cred că putea fi una mai blândă. De la familie mi-am cerut iertare. Am recunoscut vina. Familia ne-a iertat”.  Acesta spune că a discutat cu familia băiatului decedat, iar aceasta s-a pronunțat în instanță pentru o pedeapsă mai blândă în privința sa.

După eliberarea din arest preventiv, Iurie Groza a revenit la Corjeuți. Acesta spune că va rămâne în localitate și va continua să se ocupe cu agricultura. Iurie Groza susține că nu s-a gândit să conteste la apel decizia Judecătoriei Edineț, dar că va discuta acest aspect cu avocatul său.

Iurie Groza precizează că nu a fost niciodată membru al Partidului Democrat din Moldova (PDM) și doar a fost ales consilier pe listele PDM.

Judecătoarea care a pronunțat decizia în dosarul consilierului, Aurelia Andronache, activează în sistem din 2015.

Potrivit portalului magistrat.md, până a fi numită judecătoare, Andronache a ocupat mai multe funcții în cadrul instanței din Briceni: în 1988 a acces în funcția de grefier, în 2009 a fost transferată la funcția de consultant, între 2012-2013 a fost specialistă principală în Secția resurse umane, iar ulterior – asistentă judiciară.

Potrivit ultimei declarații de avere și interese depuse la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), cea pentru 2017, în funcția de judecătoare, Aurelia Andronache a fost remunerată anul trecut cu 193.515 lei sau cu un salariu lunar mediu de peste 16 mii de lei.

Aceasta susține că nu deține în proprietate niciun teren, imobil sau automobil și că, din contra, la începutul anului curent a contractat o datorie de 30 de mii de lei cu o rată a dobânzii de 6%, pe care trebuie să o întoarcă până în 2020.

La momentul completării actului de avere, 12 martie curent, judecătoarea deținea în conturi 24.869 de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării