main logo
338

Federica Mogherini: Parteneriatul Estic nu este un instrument geopolitic

Cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic (PaE) a demonstrat că acest program nu este un instrument de geopolitică, susţine Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate, Federica Mogherini.

Federica Mogherini: Parteneriatul Estic nu este un instrument geopolitic

Potrivit agenţiei Infotag, marţi, la Bruxelles, la conferinţa la nivel înalt cu ocazia celei de-a 10-a aniversări a programului, ea a menţionat că "acum câţiva ani în jurul PaE au existat numeroase controverse referitor la faptul dacă formatul este un instrument de geopolitică şi de extindere a sferei de influenţă", transmite Știri.md.

"Însă în cinci ani (de la preluarea funcţiei - "I."), în strânsă colaborare cu colegii noştri, am reuşit să demonstrăm că parteneriatul nu are nicio legătură cu geopolitica. Gândirea UE este cu totul alta. Parteneriatul se bazează pe realizarea aspiraţiilor cetăţenilor şi nu este îndreptat împotriva intereselor cuiva", a spus diplomatul.

Ea a menţionat că partenerii "au reuşit să înregistreze progrese semnificative în aceşti ani, punând în aplicare procesul de reforme, stabilind un dialog şi cooperarea".

"Această tendinţă trebuie menţinută pe viitor. Reperele pentru dezvoltare trebuie să devină societatea civilă, precum şi tânăra generaţie. Respectarea drepturilor şi a libertăţilor, deschiderea, participarea cetăţenilor la procesul decizional - iată ce vor cetăţenii să vadă. Rezultatele concrete pot fi obţinute prin munca comună, care trebuie să continue", a spus diplomatul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării