main logo
1508

Feciorul lui Vladimir Voronin a rămas fără acţiunile de la FinComBank

Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), a decis radierea din Registrul de stat al valorilor mobiliare a 475.478 acțiuni ordinare nominative cu valoarea nominală de 100 lei per/acțiune ale SA “Banca de Finanţe şi Comerţ" (Fincombank) cu restructurarea emisiunilor anterioare, I-XIX.

Feciorul lui Vladimir Voronin a rămas fără acţiunile de la FinComBank

Este vorba despre acțiunile asupra cărora la începutul anului Banca Naţională a Moldovei a dispus măsuri sancționatoare pentru nerespectarea cerințelor în domeniul acționariatului bancar, în special fiind vorba de Oleg Voronin, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

O nouă emisiune de acţiuni

Totodată CNPF a decis înregistrarea emisiunii suplimentare de acțiuni ale Fincombank în sumă de 47.547.800 lei în număr de 475.478 acţiuni ordinare nominative cu valoarea nominală 100 lei per/acțiune, plasate în emisiunea a XX-a.

Amintim că Banca Națională a Moldovei a suspendat începând cu 11 ianuarie 2019 drepturile a două grupuri de acționari ai Fincombank și Energbank, care dețin respectiv 36,1% și 52,77% din capital.

Totodată ei au fost obligați de BNM să își vândă pachetele de acțiuni, pe motiv că acționau concertat. Aceştia însă nu au reuşit nici în trei luni şi nici după şase luni să vândă pachetele de acţiuni.

Ce cotă avea familia Voronin

Principalul acționar de la Fincombank vizat de decizia BNM şi de cea a CNPF este Oleg Voronin (feciorul liderului comunist Vladimir Voronin), care deține direct 15,92%, iar împreună cu familia - 23,54% din capitalul Fincombank. Anterior acesta ar fi intenționat să cumpere pachetul majoritar.

Printre acționarii ce trebuia să își vândă cotele în următoarele trei luni se numără și soția lui Vladimir Voronin, Taisia, dar și nora acestuia și nepoții.

Alături de grupul Voronin, acționa concertat și compania Avicomagro SRL ce deține oficial 6,82% (beneficiar figurând Valeriu Verdeș) și care are o fermă de ovine la Trebujeni, Orhei.

La fel acționa concertat și milionarul Ivan Antoci, ce deține o cotă de 5,78% din acțiunile Fincombank. Acesta era membru al Partidului Democrat și a ocupat în până săptămâna trecută funcția de director al Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate. În noiembrie 2014, Antoci a candidat la alegerile parlamentare pe listele PDM, dar nu a ajuns deputat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării