main logo
618

Fals: Maia Sandu amenință cu blocarea asistenței financiare pentru Republica Moldova

La 9 aprilie 2019, portalul Hotnews.md a scris că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, „a amenințat, din nou, cu blocarea asistenței financiare externe pentru Republica Moldova, în cazul în care agenda populistă a blocului ACUM nu va fi acceptată de celelalte formațiuni parlamentare”.

Fals: Maia Sandu amenință cu blocarea asistenței financiare

Autorii articolului au mai notat, în titlu, că politiciana „revine la vechile năravuri”. În realitate, Maia Sandu nu a făcut astfel de declarații, transmite Știri.md cu referire la stopfals.md.

În știre se arată că, în cadrul unui briefing de presă, Maia Sandu ar fi sugerat că ea ar fi singura în măsură să aducă bani din Occident pentru țară. „Astfel, ea a confirmat că este responsabilă pentru blocarea asistenței financiare din partea UE”, concluzionează autorul articolului.

Știrea a fost preluată integral de alte instituții de presă: „Vocea Basarabiei”, „Timpul” și Actual.md, cu titluri diferite, dar cu referire la sursa primară.

Ce a spus, de fapt, Maia Sandu?

Pe 9 aprilie, reprezentanții blocului electoral ACUM au ținut un briefing după ce au avut discuții cu Partidul Socialiștilor despre inițiativele legislative înregistrate anterior „cu privire la dezoligarhizarea statului Republica Moldova”. În timpul briefingului, care a fost difuzat în direct de privesc.eu, Maia Sandu s-a referit de trei ori la asistența financiară externă. Vorbind despre proiectele sociale promise de socialiști, ea a spus: „Se pare că reforma justiției, lupta împotriva corupției, dezoligarhizarea statului, lupta cu clanul mafiot condus de Plahotniuc nu sunt priorități pentru Partidul Socialiștilor. Aceștia nu sunt sinceri nici cu propriii alegători atunci când promit politici sociale, știind foarte bine că, în condițiile în care țara este controlată de o gașcă de hoți, cetățenii nu pot să trăiască bine și aceste promisiuni nu pot fi realizate. Inclusiv pentru că, în condițiile capturării statului de drept, în condițiile capturării instituțiilor, Republica Moldova va rămâne în continuare izolată la nivel internațional și nu va putea beneficia de surse de finanțare din afară, surse ieftine sau granturi, care ar putea să sprijine aceste inițiative sociale pentru cetățeni”.

Întrebată despre pachetul de inițiative sociale lansat de Partidul Democrat în aceeași zi, lidera PAS a declarat: „Aceste inițiative și altele de tipul ăsta pot fi implementate doar atunci când democrații se vor opri din furat banii publici, pentru că aceste proiecte necesită bani publici, or, bani publici nu ajung pentru asemenea proiecte și multe altele pentru că banii sunt furați de către cei care sunt astăzi la guvernare. Trebuie să se oprească din furat banii publici și doi: trebuie să înceteze procesul democratic din Republica Moldova și atunci vor exista mai multe șanse să fie restabilită finanțarea externă și o parte din aceste proiecte pentru oameni să poată fi finanțate din această finanțare externă. Altfel, acestea sunt vorbe goale”.

La finalul briefing-ului, la insistența unei jurnaliste, Maia Sandu a vorbit, din nou, la acest subiect: „Dacă ar înceta Partidul Democrat să fure banii publici, atunci ar exista bani pentru mult mai multe proiecte sociale. Dacă Partidul Democrat nu și-ar bate joc de drepturile omului în Republica Moldova, dacă nu ar călca în picioare toate procesele democratice, dacă nu ar anula alegeri, atunci Republica Moldova ar avea posibilitatea să primească finanțare din afara țării, inclusiv din partea Uniunii Europene, dar nu doar. Și toate aceste resurse, surse proprii, care nu se delapidează, și surse externe ar merge pentru proiecte sociale. Noi putem să facem acest lucru. Noi putem să oprim corupția, noi putem să returnăm banii care au fost furați și noi putem, într-o perioadă foarte scurtă, să restabilim relațiile cu partenerii de dezvoltare și acești bani să-i îndreptăm pentru proiecte sociale”.

În niciuna din aceste declarații nu se regăsește amenințarea privind un nou blocaj al asistenței financiare externe pentru Moldova și nici confirmarea că Maia Sandu ar fi responsabilă de suspendarea ajutorului macrofinanciar din partea UE pentru țara noastră.

Serviciul de presă al Parlamentului European: „Este imposibil ca asistența să fie blocată la cererea unui politician”

În finalul știrii, Hotnews.md scrie că „în 2018, la cererea Maiei Sandu, protectorii săi politici din Parlamentul European, reprezentanții PPE, au blocat acordarea asistenței financiare de 100 de milioane de euro pentru Moldova, deși Guvernul a îndeplinit toate condițiile prevăzute de acord”.

Solicitat de ProFact Moldova, Serviciul de presă al Parlamentului European a precizat că ar fi imposibil ca asistența UE să fie blocată la cererea unui politician: „Răspunsul este NU, nu este posibil. Programele de asistență macrofinanciară (AMF) sunt decise în cadrul procedurii legislative ordinare a UE, ceea ce înseamnă că ele trebuie să fie propuse de Comisia Europeană și apoi aprobate atât de Parlamentul European, cât și de Consiliu”, se arată în răspunsul la solicitarea ProFact Moldova, semnat de ofițerul de presă al Parlamentului European Snjezana Kobescak.

Pe 5 iulie 2018, Parlamentul European a aprobat o rezoluție privind criza politică din Moldova. Parlamentul European a constatat atunci că, în urma deciziei de a invalida alegerile pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, condițiile politice pentru AMF nu au fost îndeplinite, a reamintit că „o condiție prealabilă pentru acordarea AMF este ca țara beneficiară să respecte mecanismele democratice reale, printre care un sistem parlamentar pluripartit, și statul de drept, și să garanteze respectarea drepturilor omului” și a îndemnat Comisia Europeană să suspende orice plăți prevăzute de AMF pentru Moldova. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării