main logo
3239

Fake News: Se pregătește eliberarea lui Platon și Filat

„Trinomul PSRM-PAS-PPDA pregăteşte eliberarea din puşcărie a lui Platon şi Filat, revenirea Ţopilor şi albirea lui Petrenco”, scrie portalul Today.md, într-o știre publicată la 3 martie 2019.

Fake News: Se pregătește eliberarea lui Platon și Filat

 Asemenea informații au apărut și pe alte portaluri. Actual.md, de exemplu, a scris în aceeași zi că „PSRM, PAS și PPDA ar pregăti eliberarea din puşcărie a lui Platon şi Filat, revenirea Ţopilor şi albirea lui Petrenco”, transmite Știri.md cu referire la Stopfals.md.

Cele două știri au la bază o postare publicată pe blogul lui Corneliu Gandrabur. Acesta a scris, fără a prezenta declarații sau probe, că duminică, 3 martie 2019, „oamenii finanțați de Veaceslav Platon, inclusiv avocatul raiderului nr.1 în CSI, au ieșit astăzi în fața Parlamentului și sediilor PSRM, PAS și DA cu solicitarea privind crearea unei alianțe trinom dintre Maia Sandu, Andrei Nastase și Igor Dodon”. 

”Printre cerințele lor este și punctul prin care se cere eliberarea asa-zișilor „deținuți politici”, adică eliberarea lui Platon, Filat, Țopi și restul, precum și închiderea dosarelor penale deschise pe numele lui Petrenco și Ana Ursachi”, scrie bloggerul.

Cum a fost, de fapt?

Din imaginile video publicate pe Facebook de către unul dintre participanții la proteste, activistul civic Vitalii Voznoi, observăm că duminică, 3 martie 2019, un grup format din câteva zeci de persoane a mers la sediul Parlamentului, dar și la cele ale Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), cerându-le să fie creată o alianță „temporară” între PSRM și Blocul ACUM, format din PAS și PPDA pentru a vota mai multe legi și pentru a „elibera statul din captivitate”. 

Evenimentul a fost organizat de Pavel Grigorciuk, cunoscut drept unul dintre liderii mișcării Antifa, iar la el nu au participat reprezentanți ai PSRM, PAS și PPDA. Printre participanți a fost avocatul lui Veaceslav Platon, Eduard Rudenco. Atunci când au ieșit să discute cu protestatarii însă, niciun reprezentant al PPDA și PAS nu a făcut referire la eliberarea din închisoare a lui Vladimir Filat sau Veaceslav Platon sau la faptul că vor acționa pentru facilitarea revenirii în R. Moldova a lui Victor și Viorel Țopa sau favorizarea lui Grigore Petrenco. 

La PSRM nu a ieșit nimeni în fața protestatarilor. „ACUM - PSRM, ne scăpați de PDM”, au scandat cei câteva zeci de manifestanți, conform imaginilor video postate pe pagina de facebook a activistului civic Vitalie Voznoi.

La sediul PPDA, de exemplu, Grigorciuk a citit revendicările celor câteva zeci de persoane care au participat la protest: „Cerem să fie făcută o lustrație a procurorilor și judecătorilor corupți. Din păcate, avem mulți care au emis decizii motivate politic, care au scos candidați din cursă, au anulat rezultatele alegerilor… Cerem reabilitarea tuturor deținuților politici, a celor care au fost urmăriți din motive politice… Să fie votată această lege, iar la prima ședință de parlament să fie eliberat inclusiv deținutul politic Gheorghe Petic”, a citit Grigorciuk. Constantin Boeșteanu, un reprezentant al PPDA, a recepționat documentul și a menționat că-l va transmite membrilor partidului.

La sediul PAS, documentul a fost recepționat de către Mihail Popșoi, vicepreședintele partidului. 

El a menționat că reprezentanții Blocului ACUM, la prima ședință a Parlamentului, vor veni cu o serie de propuneri legislative, fără a menționa eliberarea din închisoare sau favorizarea inculpaților sau condamnaților. 

La sediul PSRM, niciun reprezentant al formațiunii nu a discutat cu protestatarii.

„Conform angajamentelor asumate faţă de alegători, PAS nu va face niciun fel de coaliţie nici cu PSRM, nici cu PD, nici cu Şor. Toate aceste falsuri nu au alt scop decât pregătirea opiniei publice pentru o largă alianţă dintre PD şi PSRM”, se arată într-o precizare a PAS, cu referire la informațiilor vehiculate în spațiul public.

În timpul protestului, Andrei Năstase, președintele PPDA, se afla la o întâlnire cu cetățenii din Ialoveni. Acesta a menționat în cadrul întâlnirii că Blocul ACUM nu va face alianță cu PSRM. 

„Nu vom recurge la niciun fel de complicități cu Dodon, Plahotniuc și Șor”, a punctat Năstase.

Conform legislației, Parlamentul R. Moldova, acolo unde după alegerile din 24 februarie au acces 26 de reprezentanți ai PPDA și PAS, nu poate elibera persoane din arest, nu poate condamna și nu poate achita inculpați care figurează în dosare penale sau în sentințe.

Potrivit portalului de identificare a locației unui site, Whois.com, portalul Today.md a fost lansat în toamna anului 2015, însă nu se menționează cine este proprietarul acestuia. 

La adresa unde se află sediul site-ului, strada Miron Costin 13/7 din municipiul Chișinău, este înregistrată firma General Kapital Media GKM specializată în activităţi ale agenţiilor de ştiri, administrată de Gabriel Călin.

Site-ul Actual.md nu-și afișează proprietarii și nici adresa la care activează. Singura informație disponibilă este că portalul a fost înregistrat în anul 2017. Cele două portaluri s-au remarcat în ultimii ani prin conținut care favorizează partidul de guvernământ.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării