main logo
545

Experții NDI din SUA, îngrijorați de sistemul justiţiei din Moldova

Presiunea şi intimidarea potenţialilor candidaţi din partea concurenţilor, utilizarea resurselor administrative în scop electoral - toate acestea creează riscuri pentru procesul electoral din Moldova.

Experții europeni, îngrijorați de sistemul justiţiei din Moldova

Potrivit agenţiei Infotag, la aceste concluzii au ajuns experţii Institutului Naţional Democrat (NDI) din SUA după vizita efectuată în Moldova pentru a evalua situaţia în ajunul alegerilor parlamentare din februarie, transmite Știri.md.

Sâmbătă, la o conferinţă de presă, Directorul Centrului pentru Diplomaţie şi Implicare Globală „Penn Biden", Michael Carpenter, a declarat că „o altă îngrijorare se referă la sistemul justiţiei, care, în contextul alegerilor, trebuie să aibă toate condiţiile pentru a activa independent".

 Potrivit lui, „acest lucru este extrem de important în lumina evenimentelor care au avut loc în vară, la alegerile de la Chişinău, când rezultatele procesului electoral au fost declarate nevalabile".

„În ceea ce priveşte mediul informaţional, chiar dacă ar putea fi numit pluralist, acesta nu oferă tuturor potenţialilor candidaţi acces egal. De asemenea, provoacă îngrijorări situaţia privind posibila dezinformare în spaţiul online legat de procesul electoral. Au fost menţionate şi posibile dificultăţi în procesul de înregistrare a candidaţilor şi asigurarea dreptului de a vota, îndeosebi pentru alegătorii care se află peste hotare", a spus expertul.

Reprezentanţii misiunii au remarcat că o parte din interlocutorii cu care s-au întâlnit în Moldova „s-au referit la utilizarea resurselor administrative de către unii potenţiali candidaţi care pot astfel să devieze procesul electoral într-o anumită direcţie".

Printre aspectele pozitive, experţii au remarcat „pregătirea tehnică şi profesională înaltă a Comisiei Electorale Centrale", „un număr mare de partide politice" şi „promovarea activă a candidaţilor femei în listele de partid".

Misiunea Institutului Naţional Democratic (NDI) s-a aflat în Moldova în perioada 12-15 decembrie pentru a evalua procesul de pregătire pentru alegerile parlamentare. Din delegaţie au mai făcut parte consultantul legislativ pentru Congresmanul american David E. Price, Samantha Schifrin, fosta ambasadoare a SUA în Moldova, Pamela Hyde Smith, vicedirectorul NDI pentru Eurasia, Katie Fox, directorul regional NDI pentru Eurasia, Laura Jewett, precum şi alţi experţi. Reprezentanţii delegaţiei au avut întâlniri cu conducerea Moldovei, cu reprezentanţi ai organelor electorale, cu potenţiali candidaţi în deputaţi, lideri ai partidelor politice şi reprezentanţi ai societăţii civile, mass-media şi comunităţii internaţionale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării