main logo
453

Experți: Vizita PSRM la Moscova – sfidarea etichetei politice

În timp ce în țară tot mai des se vorbește despre crearea unei coaliții parlamentare, toți cei 35 de deputați ai fracțiunii parlamentare a PSRM au zburat de urgență la Moscova.

Experți: Vizita PSRM la Moscova – sfidarea etichetei politice

Zinainda Grecianîi neagă faptul că scopul vizitei ar fi unul politic, legat de formarea unei coaliții parlamentare în Republica Moldova. Analiștii politici, însă, afirmă contrariul, transmite Știri.md cu referire la Tvc.md.

În același timp, socialista Grecianîi a scris în această dimineață pe pagina sa de pe o rețea de socializare că a avut o întrevedere cu reprezentantul fracțiunii Partidului Comunist din Federația Rusă, Dmitrie Novicov, cu care au discutat despre subiecte ce țin de cooperarea interparlamentară și dintre fracțiuni.

Despre plecarea deputaților socialiști la Moscova, se pare că știau doar ei și, posibil, cei care îi așteptau. 

Cât privește scopuriele acestei vizite, ele au fost anunțate când delegația PSRM se afla deja la Moscova.

 Într-un interviu pentru postul TV ”Россия 24”, liderul PSRM, Zinaida Grecianîi a negat faptul că vizita la Moscova ar fi fost făcută pentru a se consulta cu partea rusă referitor la formarea unei eventuale coaliții în parlamentul Republicii Moldova.

„Ce fel de coaliție poate fi coordonată la Moscova? Mie mi-e interesant, oponenții noștri politici nu au alte teme de discuții? Mai bine ar colabora cu noi pentru o coaliție care care poate fi făcută”, a declarat Zinaida Grecianîi, președintele fracțiunii PSRM.

Oficial, cei 35 de deputați ai fracțiunii PSRM se află la Moscova, la invitația Dumei de Stat, în cadrul unui program de colaborare interparlamentară între cele două părți. Cu toate acestea, potrivit fostului lider a partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru, în timp ce țara noastră se află într-un moment crucial, când trebuie să se hotărască soarta creării unei majorități parlamentare, asemenea invitație nu este decât o încălcare gravă a eticii politice din toate punctele de vedere.

„ A invita fracțiunea în niște discuții opace, neclare, dacă asta este o vizită turistică, evident – nu este la locul ei, dar dacă asta este o vizită de închegare a unor acorduri de formulare a unor pretenții sau condiționări pentru influențarea formării puterii în Moldova atunci este absolut inacceptabil”, a declarat Cibotaru.

Fostul secretar executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, care practic a fost printre cei care au stat la baza acestui partid, crede că o călătorie a întregii fracțiuni, care numără 35 de deputați, pentru o singură vizită, e cam mult.

El spune că se puteau limita la o vizită a conducerii fracțiunii, iar astfel s-ar fi putut economisi bani și nici rezultatul nu s-ar fi schimbat.

„Mi se pare că acestă vizită a fost coordonată, pur și simplu noi nu știm toate detaliile. Majoritatea din alegătorii lor iubesc să locuiască în lumea miturilor, poveștilor politice. Alegătorul nostru trebuie să înțeleagă un lucru simplu: este vorba despre comportament cinic, minciuni, trădarea alegătorilor după alegeri”, spune Valentin Crâlov, fost secretar PSRM.

Imediat după alegerile parlamentare, liderul neformal al socialiștilor, președintele Igor Dodon a zburat de urgență la Moscova. Presa rusă a scris că el a fost dur criticat de către oficialii ruși pentru un scor slab obținut de către PSRM după votare, afirmând că rezultatele alegerilor din Moldova nu au corespuns așteptărilor Moscovei.

Ulterior, atât șeful statului cât și președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, au fost la Kremlin la două zile de la întâlnirea comună a formațiunilor parlamentare de la Președinție, presa scriind că cei doi s-ar fi consultat cu Vladimir Putin în ceea ce privește viitoarea coaliție parlamentară, lucru negat de către socialiști.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării