main logo
929

Experți: O alianţă cu unioniştii va fi un succes pentru blocul ACUM

O alianţă formată din unionişti va deveni un succes tactic pentru blocul ACUM, din care fac parte Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Platforma DA, consideră experţii portalului Regional Trend Analytics.

Experți: O alianţă cu unioniştii va fi un succes pentru blocul ACUM

Potrivit agenţiei Infotag, experţii au remarcat că „partidele opoziţiei extraparlamentare au foarte mare nevoie de voturi, deoarece PAS-DA poate conta pe maximul de 30-35% din voturi, ceea ce nu este suficient pentru a concura cu socialiştii, care speră să obţină 40-45%", transmite Știri.md.

„De aceea, apropierea cu unioniştii va fi un succes tactic al celor "noi drepţi", din moment ce electoratul proromân rămâne cel mai activ şi mai radical grup social, iar cu polarizarea politică evidentă a societăţii moldoveneşti, acest sprijin nu va fi inutil. Acest fapt a fost demonstrat la alegerile prezidenţiale, când liderul PAS era cât pe ce să-l învingă pe Igor Dodon inclusiv datorită susţinerii unioniştilor, ale căror voturi au permis să reducă la minim distanţa de oponentul său. Însă PAS şi DA nu sunt interesaţi la modul real să devină unionişti: aceasta va speria o parte a electoratului care crede în conceptul de "două state române" sub egida Uniunii Europene şi fără subordonarea Chişinăului la Bucureşti", consideră experţii.

În opinia lor, „crearea unei "mişcări de rezistenţă anticorupţie" inofensivă şi corectă va ajuta la evitarea acestui subiect sensibil şi la creşterea bazei electorale".

„Rolul principal în viitoarea tabără unită a celor de dreapta aparţine PAS şi Platformei DA, ai căror lideri Maia Sandu şi Adrian Năstase sunt persoane noi şi promiţătoare în politica moldovenească. Forţele unioniste separate vor încerca să intre în Parlament pe seama bunului nume al lui Sandu şi Năstase. În caz contrar, fiecare dintre uniunile proromâne riscă să rămână fără mandate", spun experţii.

Ei consideră că „în viitorul apropiat vor avea loc negocieri privind crearea unei unităţi a forţelor de dreapta cu alte grupări politice unioniste, nu doar cu Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat".

„Preşedintele Partidului Unităţii Naţionale, cel mai popular partid printre unionişti, Anatol Şalaru, a scris pe pagina sa de facebook că alegerile viitoare "ar trebui să arate maturitatea crescută a politicienilor de dreapta şi a unioniştilor", sugerând importanţa alianţei cu Sandu şi Năstase. Preşedinta Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco, a fost şi mai directă. În opinia sa, cel mai bun scenariu este crearea unei platforme europene fără precedent", afirmă experţii.

Potrivit lor, „o coaliţie extinsă pentru multe partide de dreapta este singura şansă de a intra în Parlament, de aceea, este evidentă necesitatea unui viitor bloc unic al celor din dreapta şi al unioniştilor".

„Singura întrebare este dacă această uniune va rămâne după votare şi împărţirea mandatelor, când, pentru mulţi unionişti, ameninţarea cu "evacuare de urgenţă" din marea politica va fi mutată pentru cel puţin un an sau doi", se arată în articol.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării