main logo
831

Experţi, despre şansele de reuşită în investigarea furtului miliardului

Experţii au evaluat şansele de reuşită în investigarea furtului miliardului, având în vedere intensificarea eforturilor Procuraturii Generale în acest sens.

Experţi, despre şansele de reuşită în investigarea furtului miliarduluiFoto: noi.md

Potrivit agenţiei Infotag, fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a menţionat joi, în cadrul unor dezbateri, că şansele de reuşită în investigaţie "vor creşte, dacă aceasta va fi limitată de influenţa politică", transmite Știri.md.

"Procurorii au suficiente informaţii primite şi de la instituţiile statului, iar dacă dosarul este gestionat corect, şanse există. Pe de altă parte, dacă ancheta va fi însoţită de emoţii, de dorinţa de a direcţiona ancheta într-o anumită direcţie, de a aborda doar o parte a fraudei, toţi vor avea de pierdut, în special societatea, pe seama căreia este încă pusă recuperarea banilor. 

Este necesar să se ţină cont de faptul că majoritatea beneficiarilor furtului sunt politicieni. Iar aceasta înseamnă că, dacă e vorba de returnarea banilor furaţi, aceasta va însemna că se pune cruce pe cariera lor. Este vorba despre întoarcerea banilor investiţi în partide, în holdinguri media, primite "la pachet". Adică, întoarcerea miliardului va însemna nu doar o curăţare, ci şi sfârşitul carierei politice pentru foarte mulţi", a spus el.

Analistul politic Corneliu Ciurea consideră că "politica va avea întotdeauna influenţă asupra justiţiei, dar aceasta poate avea influenţă doar la macronivel: să direcţioneze investigaţia într-o albie sau alta, să determine priorităţile acesteia".

"Furtul miliardului a fost un subiect important de discuţie într-o anumită perioadă, dar apoi acest subiect a ajuns în plan secundar. Dar acum problema a devenit din nou acută, pornind de la contextul politic. Dar societatea vrea adevărul, iar sentinţele ar trebui să fie pronunţată fără influenţă politică, lucru la care sper, dar care nu s-a întâmplat până acum", a spus expertul.

Analistul politic Igor Boţan consideră că investigaţia "trebuie să se bazeze pe temeiuri clare, nu pe viteză".

"Ceea ce vor să vadă majoritatea cetăţenilor este finalizarea confruntării (politice - "I.") din jurul procuraturii, sistemului justiţiei, astfel încât evaluarea judecătorilor şi procurorilor să se facă în paralel cu investigarea acestei fraude", a spus expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării