main logo
4172

Experți, despre rezoluția adoptată de Tiraspol: Un război informațional

Analiștii consideră că evenimentul organizat astăzi, 28 februarie, la Tiraspol a fost un bluf, cu scopul de a pune presiune pe Chișinău.

Experți, despre rezoluția adoptată de Tiraspol: Un război informaționalImagine simbol

Potrivit experților, regimul separatist nu își dorește nicio schimbare, fiind conștient de posibilele consecințe în condițiile războiului din Ucraina, transmite Știri.md cu referire la Radiochisinau.md.

Expertul „Promo-LEX”, Vadim Vieru, menționează că rezoluția adoptată de către așa-zișii deputați de la Tiraspol face parte dintr-un război informațional care este coordonat de către Federația Rusă.

„Este o acțiune mai mult dedicată populației din regiunea transnistreană. Deci, acțiune realizată de către administrația de la Tiraspol cu scopul de a atrage atenția asupra unor fenomene care se întâmplă în regiunea transnistreană, în sensul în care se doresc a fi puse presiuni pe Guvern. Astfel de cerințe nu sunt prima dată formulate de către administrația de la Tiraspol în forma dată. În trecut, au fost formulate cerințe mai specifice, inclusiv ca să fie regiunea transnistreană acceptată în componența Federației Ruse. Astfel de acțiuni trebuie să fie tratate cu calm. Este o acțiune care face mai degrabă parte dintr-un război informațional care este coordonat de către Federația Rusă”, a declarat Vadim Vieru.

Fostul viceprim-ministru pentru reintegrare, Alexandru Flenchea consideră că primul punct al acestei rezoluții, în care Tiraspolul se adresează Rusiei să protejeze cei peste 200.000 de cetățeni ruși, este singurul care merită atenție din tot documentul.

„Sunt două lucruri de menționat. Primul lucru: mesajul este mai moderat în comparație cu cel aprobat la Congresul precedent din 2006. Atunci Congresul deputaților a cerut Federației Ruse recunoașterea Transnistriei drept stat independent. De data aceasta nu o fac, fiind conștienți de posibilele consecințe în condițiile războiului din Ucraina. Al doilea lucru: apelul lor nu este adresat lui Vladimir Putin, or Putin este singura persoană din Federația Rusă care în condițiile sistemului politic din această țară ia decizii de politică externă. În momentul în care au adresat apelul deputaților ruși, evident nu se așteaptă și nici măcar nu vor schimbarea status quo-ului acestei regiuni”, a spus Alexandru Flenchea.

Experții au subliniat că orice document emis de regimul nerecunoscut de la Tiraspol nu are nicio valoare juridică.

Știri.md amintește că așa-zișii deputați de la Tiraspol au votat o rezoluție prin care îi cere, inclusiv Rusiei, să apere regiunea transnistreană în contextul „presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova”.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării