main logo
809

Experți, despre motivele de eliberare a fostului premier Vlad Filat

Experţii evaluează în mod diferit motivele de eliberare condiţionată a fostului premier Vlad Filat, condamnat pentru corupţie.

Experți, despre motivele de eliberare a fostului premier Vlad FilatFoto: anticoruptie.md

Potrivit agenţiei Infotag, avocatul Eduard Rudenco spune că în ceea ce s-a întâmplat nu trebuie căutat "un substrat politic, lupta între clanuri, influenţa terţilor", transmite Știri.md.

"În Moldova se caută orice, numai nu respectarea strictă a legii, în special în dosarele de rezonanţă. Cred că instanţa a luat o decizie legală, care a fost influenţată de argumentele apărării. Ştiu că avocaţii lui Filat au lucrat mult la această decizie. Iniţial, ei au folosit modificarea legislaţiei şi i-au redus termenul de detenţie. După aceea, ei au avut posibilitatea legală de a solicita eliberarea condiţionată a clientului, ceea ce au şi făcut. În fiecare an, sute de deţinuţi sunt eliberaţi condiţionat, folosind aceleaşi instrumente legale ca şi în cazul lui Filat. Acest lucru a permis justiţiei noastre să ia o decizie legală", a spus Rudenco.

Fostul reprezentant al Moldovei la Comisia Unificată de Control, Ion Leahu, a văzut în eliberarea lui Filat nişte acţiuni ale "alianţei socialiştilor şi democraţilor".

"Mai întâi, ei au răsturnat împreună guvernul Sandu. Aceste două structuri sunt create ideal pentru a rezolva sarcinile de grup şi personale ale liderilor lor. Mai mult, s-a constatat că nu întotdeauna ei trebuie să coopereze demonstrativ. Pe ei îi leagă relaţiile nestandarde cu parteneri externi. PDM ar fi "proeuropeni", iar socialiştii sunt adversarii lor. În realitate, ambele partide sunt autoritare şi trag spre formaţiuni din Federaţia Rusă", a spus expertul.

Ea a amintit că, la început, a fost înlăturat Plahotniuc - o figură care nu a inspirat încredere la Moscova din cauza activităţii sale.

"Filat trebuie făcut aliat, el este necesar pentru neutralizarea contraatacurile lui Plahotniuc şi ale patronilor săi actuali", a spus Leahu.

Politologul Vitalii Andrievschi consideră că în eliberarea lui Filat "nu ar trebui căutate urme ale lui Dodon sau Sandu".

"Filat a stat după gratii un termen după care, potrivit legislaţiei în vigoare, a avut dreptul la eliberare anticipată. Este meritul legii, nu al lui Dodon sau Sandu. Toate lucrurile rele despre Filat au fost deja spuse. El a fost pedepsit. Acum el este în libertate. Să nu stricăm această bucurie lui, familiei sale, rudelor şi prietenilor săi. În biografia fostului premier nu este doar sentinţă şi închisoare. Filat este unul dintre acei politicieni care au făcut multe pentru integrarea europeană a Moldovei, pentru obţinerea regimului fără vize. Şi aceasta este o etapă importantă în istoria Moldovei, care conţine şi numele lui Vlad Filat", a amintit Andrievschi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării