main logo
324

Experți, despre alegeri: Campanie anemică și pasivitatea blocului ACUM

După expirarea termenului de depunere a documentelor pentru înregistrare la alegeri, reprezentanţii comunităţii de experţi fac primele prognoze cu privire la natura viitoarelor alegeri locale din 20 octombrie.

Experți, despre alegeri: Campanie anemică și pasivitatea blocului ACUMFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, analistul politic Anatol Ţăranu a menţionat vineri, în cadrul unor dezbateri, că "în baza rezultatelor alegerilor locale se va putea prognoza parţial rezultatele alegerilor parlamentare următoare, indiferent dacă acestea vor fi anticipate sau ordinare", transmite Știri.md.

Potrivit acestuia, "socialiştii sunt cei mai organizaţi" în procesul electoral, iar "în comparaţie cu ei, blocul ACUM arată ca un outsider, având în vedere pasivitatea remarcată în înaintarea propriilor candidaţi". 

De asemenea, expertul a menţionat că alegerile vor arăta "potenţialul politic real pe care îl deţine ACUM, precum şi Partidul Democrat, care, de această dată, va trebui să acţioneze fără utilizarea resurselor administrative şi a resurselor financiare mari".

Expertul Mihail Sirkeli consideră că alegerile vor avea loc oricum sub influenţa "moştenirii Partidului Democrat".

"Acţiunile sale de eradicare a pluralismului democratic nu au trecut neobservate. Blocul ACUM aşa şi nu a reuşit să câştige forţă în raioane, iar PSRM pare cel mai pregătit. Cred că menţinerea acestui raport va influenţa serios componenţa viitoare a administraţiilor locale", a spus el.

Analistul politic Igor Boţan a menţionat că, "văzând natura anemică a campaniei electorale", este puţin probabil că la alegeri se va da "o luptă fierbinte", dar "concurenţa va fi interesantă".

"Nu putem da vina pe PDM pentru toate, dar nici nu trebuie să uităm de metodele guvernării lor în teritoriu. Dar Partidul Democrat a declarat la ultimul congres că intenţionează să înceapă de la zero şi să devină o opoziţie serioasă faţă de autorităţi. De asemenea, dacă avem în vedere că segmentul unionist la aceste alegeri este reprezentat de mai mult de zece candidaţi (în Chişinău - "I."), atunci rezultatele alegerilor încep deja să se contureze (posibilul succes al candidaţilor de stânga - "I.")", a spus expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării