main logo
1458

Expert: UE nu va tolera o coaliție cu participarea lui Plahotniuc

Apariţia rezoluţiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) privind Landromatul în contextul negocierilor privind coaliţia de guvernământ din Moldova semnalează că Uniunea Europeană sub orice formă nu va tolera o coaliţie cu participarea liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

RTA: UE nu va tolera o coaliție cu participarea lui Plahotniuc

Această opinie a fost exprimată de expertul portalului Regional Trend Analytics (RTA), Serghei Isaenco, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag, el a atras atenţia asupra tonalităţii declaraţiei APCE privind spălarea banilor în Moldova, considerând că documentul corespunde pe deplin ideii de "deoligarhizare" a ţării şi de eliberare a instituţiilor statului de către oficiali corupţi.

APCE recomandă să fie efectuată o investigaţie completă privind spălarea banilor, să se interzică ocuparea funcţiilor de stat de către persoane implicate în aceste scheme, să fie suspendată amnistia fiscală şi oamenii să nu fie discriminaţi din motive politice la angajarea în funcţii publice.

"Evident, pentru UE, implementarea acestor recomandări şi Plahotniuc la guvernare sunt incompatibile. Totodată, Bruxelles-ul a subliniat în mod repetat caracterul selectiv evident al combaterii spălării banilor în Moldova: Veaceslav Platon, considerat a fi un concurent al lui Plahotniuc, va petrece 18 ani după gratii. În acelaşi timp, Ilan Şor, acuzat de furtul miliardului din Moldova, a fost ales cu succes în Parlament şi se zvoneşte că este un aliat direct al principalului oligarh", a spus expertul.

El a amintit că printre recomandările APCE "există şi alte atacuri directe asupra lui Plahotniuc: menţionarea amnistiei fiscale face imposibile planurile oligarhului de a aduna în jurul său parteneri de afaceri, oferindu-le redistribuirea proprietăţii în schimbul sprijinului politic. Şi astfel de acţiuni doar vor agrava poziţia lui Plahotniuc în tentativa de a veni repetat la guvernare". 

Potrivit autorului, Bruxelles-ul "este gata să depună eforturi serioase pentru a împiedica democraţii să preia conducerea Republicii Moldova în următorii cinci ani".

"Blocul ACUM şi PSRM au şanse bune să finalizeze ceea ce au început şi să convină asupra unei coaliţii, căci se pare că Uniunea Europeană nu îşi mai ascunde sprijinul politic pentru acest scenariu", concluzionează RTA.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării