main logo
1035

Expert ucrainean: Statutul de neutralitate a Moldovei nu s-a justificat

Statutul de neutralitate a Moldovei nu s-a justificat şi este un obstacol în calea ţării către NATO.

Expert ucrainean: Statutul de neutralitate a Moldovei nu s-a justificat

Potrivit Infotag, expertul ucrainean Serghei Gherasimciuk a exprimat această opinie pentru "Evropeiskaia pravda", transmite Știri.md.

El a reamintit că Rusia refuză să-şi retragă trupele din Transnistria, unde sunt încă staţionaţi nu doar "pacificatori", dar şi unităţi ale GOTR, care nu au statut legal şi ar fi trebuit să părăsească Moldova în conformitate cu hotărârile din 1999 ale summitului OSCE de la Porto şi ale summitului din 2001 de la Istanbul.

"Ei încalcă grav articolul 4 din acordul de încetare a focului dintre Rusia şi Moldova - articolul prevede neutralitatea lor, iar ei desfăşoară regulat exerciţii cu aşa-numita "armată transnistreană". Înainte de evacuarea lor, nici nu poate fi vorba de respect pentru neutralitatea Republicii Moldova", a menţionat expertul.

Totuşi, potrivit acestuia, "tocmai această neutralitate a Moldovei, care nu i-a dat decât o slăbiciune, este principalul obstacol în drumul către NATO, din moment ce este consacrată în Constituţie".

"Având în vedere starea de spirit a forţelor politice, atât în parlament, cât şi în afara acestuia, va fi dificil de găsit aliaţi în corectarea acestei greşeli istorice. Sandu nu va obţine o majoritate constituţională nici în actualul parlament şi nici în cel viitor", este sigur autorul.

El nu exclude că Sandu din nou "poate folosi cu pricepere Curtea Constituţională, cu ajutorul căreia a rezolvat deja crizele politice anterioare - dizolvarea parlamentului pro-socialist".

Gherasimciuk se îndoieşte că Moldova trebuie să obţină anularea statutului său de neutralitate şi apartenenţa la NATO dacă, după victoria Ucrainei, va fi deja înconjurată de ţările blocului: Ucraina şi România.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării