main logo
470

Expert ucrainean: Rusia vede în Moldova un nou câmp de luptă cu SUA

Moscovei nu îi convine venirea niciunei forţe proeuropene la conducerea Moldovei, nici măcar a Partidului Democrat, condiţionat proeuropean.

Expert ucrainean: Rusia vede în Moldova un nou câmp de luptă cu SUA

Această opinie a fost exprimată de politologul ucrainean Artiom Filipenko pe site-ul web "Delovaya Stoliţa" în ajunul viitoarelor alegeri parlamentare din Moldova din 24 februarie, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

El a explicat că, pentru Rusia, Moldova reprezintă "sfera ei de influenţă, parte a "lumii ruseşti", în ciuda faptului că moldovenii nu sunt slavi şi nu intră în rândul oficial al popoarelor "frăţeşti"".

"Kremlinul are nevoie şi de o mică victorie morală. Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care a primit regimul liberalizat de vize, a semnat Acordul de Asociere cu UE. Şi după toate acestea, cetăţenii aleg prietenia cu Rusia. În sfârşit, poate fi rezolvată încă o sarcină: soluţionarea conflictului transnistrean de lungă durată în condiţii avantajoase Rusiei prin transformarea Moldovei într-o federaţie cu drepturi extinse pentru Transnistria şi Găgăuzia. Cum să nu fie acesta un model ideal pentru soluţionarea "conflictului ucrainean"?", se întreabă autorul.

În acelaşi timp, el atrage atenţia asupra faptului că, "judecând după modul cum Moscova în ultimul timp face valuri informaţionale, se pare că aceasta teme serios de un rezultat neconvenabil".

"Alegerile parlamentare pot fi într-adevăr decisive pentru ţara vecină. De rezultatul lor depinde dacă Moldova va reveni în sfera de influenţă a Rusiei sau îşi va păstra cursul prooccidental declarat. Pentru Ucraina, este important dacă dinamica relaţiilor bilaterale va rămâne pozitivă sau dacă ea, Ucraina, se va alege în spate cu un stat nu prea prietenos. La urma urmei, preşedintele Moldovei, Igor Dodon, al cărui partid PSRM are şanse să câştige, nu a dat un răspuns clar la întrebarea "Cui aparţine Crimeea?" ", a amintit Filipenko.

În opinia sa, Rusia mizează exclusiv pe Dodon şi pe socialişti şi respinge tentativele Partidului Democrat de a stabili contacte.

"Judecând după ultimele declaraţii, Moscova vede la modul serios în Moldova un nou câmp de luptă cu răul universal - SUA. În acest caz, pentru atingerea scopului sunt bune toate mijloacele: propaganda deschisă, atacurile cibernetice, ştirile false. Iar dacă aceasta nu ajută, atunci invazia directă, ca în Ucraina, sau tentativa de lovitură de stat, ca în Muntenegru", a enumerat autorul, menţionând că a mai rămas puţin şi în curând toţi vor afla "dacă Rusia este gata să testeze din nou lumea la rezistenţă".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării