main logo
5114

Expert: Tentativa de demitere a șefului statului va fi una eșuată

Tentativa prin care unii deputați vor s-o demită pe Maia Sandu va fi una eșuată. După această tentativă de impeachment, oamenii vor ieși în stradă, ca să susțină președintele țării, iar ratingul Maiei Sandu va urca simțitor.

Expert: Tentativa de demitere a șefului statului va fi una eșuatăFoto: știri.md

Opinii în acest sens a exprimat Valeriu Pașa, manager de proiecte, Comunitatea „WatchDog”,
la dezbaterea publică „Guvern de tranziție, anticipate sau impeachment: pro și contra, beneficii și riscuri” din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizată de IPN, transmite Știri.md.

„Este puțin probabil ca 200 de mii de bugetari să fie scoși cu forța ca să voteze pentru demiterea președintelui Maia Sandu. Și este legal ca cetățenii să protesteze, pentru că politicienii au promis alegeri parlamentare anticipate, nu este ok dacă politicienii mint alegătorii”, a menționat Valeriu Pașa.

În opinia lui, după tentativa de impeachment, Igor Dodon va fi înaintat la funcția de premier, pentru că „astfel va fi salvat un pic de rating pentru PSRM. Totodată, după tentativa de impeachment, va exista un guvern nepopular, Republica Moldova va intra într-o instabilitate politică prelungită, dar care nu va dura la nesfârșit”.

„Un guvern de tranziție nu este o chestie rea, în condiții de pandemie, pentru că ar putea să deblocheze relațiile cu partenerii externi, dar nu și în cazul în care există ipocrizie din partea unor politicieni. A fost prefăcătorie din partea fracțiunilor PSRM, Partidului Șor, „Pentru Moldova”, atunci când au declarat că vor alegeri anticipate. 70 la sută din deputații actualului Legislativ nu vor intra în viitorul Parlament”, a relevat Valeriu Pașa.

El a ținut să menționeze că dialogul PSRM-PAS privind depășirea crizei politice ar fi avut loc, în cazul în care în fruntea PSRM nu era Igor Dodon, dar rămânea Zinaida Greceanîi. „Maia Sandu nu mai dorește să meargă la dialog cu PSRM, pentru că vede că socialiștii mint, atunci când declară că vor alegeri parlamentare anticipate. Toxicitatea lui Igor Dodon se manifestă prin aceea că el mai mult minte decât spune adevărul, iar oamenii au obosit de el. Presupun, din acțiuni, că lui Igor Dodon i s-ar fi sugerat de la Kremlin să nu se joace cu impeachment-ul”, a opinat managerul de proiecte de la Comunitatea „WatchDog”.

Dezbaterea publică „Guvern de tranziție, anticipate sau impeachment: pro și contra, beneficii și riscuri” este cea de-a 174-a ediție din proiectul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de către Agenția de presă IPN. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării