main logo
9751

Expert: Rusia e gata oricând să atace Ucraina. Planul cu Transnistria

Rusia este gata oricând să atace Ucraina. Infrastructura este gata, mai este necesară o asumare politică.

Expert: Rusia e gata oricând să atace Ucraina. Planul cu TransnistriaFoto: pinterest.com

De această opinie este directorul, New Geopolitics Research Network de la Kiev, Mykhailo Samus, transmite Știri.md.

Într-un interviu exclusiv pentru site-ul tvrmoldova.md, expertul a menționat că trupele militare ruse sunt gata de orice operaţiune.

"Dacă vorbim strict din punct de vedere militar, încă din 2017 Rusia este gata de o operaţiune militară complexă contra Ucrainei. Această operaţiune poate fi desfăşurată din mai multe direcţii, atât din nord, de la sud, de la est, din partea Belarusului sau chiar şi din regiunea transnistreană. Trebuie de înţeles că trupele militare sunt doar un instrument care poate executa unele misiuni ale politicii de stat. Politica statului în Rusia este decisă de Putin şi cercul său intim. 

Dacă vorbim că în aer se simte miros de război? Da, se simte! Trupele militare ruse sunt gata de orice operaţiune. Este gata conducerea politică a Rusiei de o asemenea operaţiune? Eu nu cred, deoarece nu văd logica unei asemenea operaţiuni. Moscova şi aşa reuşeşte destul de bine să destabilizeze Ucraina prin Donbas, prin războiul informaţional, prin diferite pârghii economice, energetice şi altele. 

Nu există logică ca în acest moment să se treacă la cel mai înalt nivel a influenţei şi anume la folosirea forţei armate. Aceasta, de fapt, ar fi ultima etapă, după care Putin nu va mai putea să-şi instaureze influenţa asupra Ucrainei. După aceasta, Rusia se va izola şi mai mult, iar sancţiunile se vor înăspri mult mai mult, iar în Ucraina ura faţă de ruşi se va accentua. 

Dacă Vladimir Putin are asemenea obiective, atunci e clar, el poate începe o operaţiune militară de amploare. Tind să cred totuşi că are alte scopuri. Putin totuşi nu este militar, el este om din KGB, are obişnuinţa unor misiuni şi operaţiuni speciale. 

Toate operaţiunile sale trebuie făcute în secret. Să ne amintim anul 2014, grupurile lui Ghirkin şi altele. 

Anexarea Crimeii şi declanşarea conflictului din Donbas s-au făcut prin mijloace hibride, dar nu cu intervenţia directă a Rusiei", a comentat expertul. 

Potrivit lui, pentru o invazie totată a Ucrainei ar trebui să există motive serioase şi mult mai argumentate. 

"Deocamdată, asemenea motive nu văd. Într-adevăr, pe frontul din Donbas există escaladări ale situaţiei care poartă mai mult un caracter tactic. Apropo aceste escaladări joacă un rol destabilizator, în special în interiorul Ucrainei, deoarece moartea fiecărui militar ucrainean aduce după sine o rezonanţă foarte mare şi sporeşte presiunea asupra preşedintelui Zelenski. 

Vladimir Putin înţelege acest lucru, nu degeaba lunetişti din Rusia vin regulat în Donbas şi omoară militari ucraineni. Aceste pierderi aduc după sine presiune asupra lui Zelensky, Oamenii spun: Tu ai promis că vei aduce pacea, dar în Donbas mor oameni, de ce nu faci nimic? Putin înţelege foarte bine acest lucru. 

Dacă cei de la Kremlin vor începe războiul, atunci responsabilitatea tuturor celor care vor fi ucişi va cădea pe umerii lor. Acum el vorbeşte despre un conflict între nişte separatişti, despre locuitorii Donbasului care omoară fasciştii şi urmaşi ai lui Bandera, cel puţin aşa apare în ochii ruşilor. Dacă Putin va începe un război total, atunci responsabilitatea va cădea pe umerii lui. De asemenea Putin se va confrunta cu probleme şi în plan informaţional", a mai menționat Mykhailo Samus.

Totodată, expertul a menționat care ar fi principalele ţinte şi direcţii de atac, menționând și despre Transnistria.

”Eu am enumerat mai multe faze, când va fi nemijlocit operaţiunea de ocupare a teritoriilor. Atunci un rol important îl va avea Crimeea, pentru că se va realiza dislocarea paraşutiştilor pe ţărmul Mării Negre, va avea loc dislocarea paraşutiştilor din Districtul Militar de Vest al Rusiei. 

Eu cred că în această operaţiune, când vor fi dislocaţi paraşutiştii ruşi lângă Odessa, atunci trupele ruse din Transnistria pot fi folosite neutralizare şi pentru lovituri asupra trupelor ucrainene, în special trupele de cercetaşi, pentru a distruge obiectivele strategice ale militarilor ucraineni. 

Dacă toate eforturile vor fi canalizate spre respingerea atacurilor paraşutiştilor, în acel moment trupele care vor veni din Rusia sau din Transnistria vor fi foarte deranjante, dar utile pentru armata rusă, deoarece ele vor distrage atenţia şi vor fi prezente pe toate fronturile, încât armata ucraineană nu-şi va putea concentra apărarea. Cred că anume pentru acest lucru vor fi folosite trupele ruse din Transnistria”, susține expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării