main logo
1728

Expert: Rusia a inițiat plecarea lui Plahotniuc, iar SUA au pus punct

Iniţiativa plecării lui Plahotniuc a fost lansată de Rusia, iar SUA au pus punct, consideră analistul politic Victor Ciobanu.

Expert: Rusia a inițiat plecarea lui Plahotniuc, iar SUA au pus punctFoto: Știri.md

Potrivit Infotag, el a menţionat la emisiunea "Punctul pe azi" de la TVR Moldova că "nu trebuie căutate niciun fel de coincidenţe în vizita la Chişinău a celor trei oficiali înalţi (comisarul UE, Johannes Hahn, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Brad Freden, şi viceprim-ministrul rus Dmitri Kozak - "I.") în aceeaşi zi (3 iunie)". 

"Unul dintre ei a vorbit absolut deschis (Kozak despre necesitatea unei coaliţii între PSRM şi ACUM - "I,"), alţii nu au fost atât de direcţi, dar această vizită a fost una coordonată şi încă de atunci a fost decisă soarta lui Plahotniuc: el trebuie să plece (de la guvernare - "I.") 

Şi evenimentele au evoluat după acest scenariu. La început aceasta a fost iniţiativa Rusiei, dar punctul a fost pus de Ambasadorul SUA (care a fost prezent la sediul PDM în timpul luării deciziei de a renunţa la guvernare - "I.")", consideră expertul.

Analistul politic roman Cristian Pîrvulescu a susţinut acest punct de vedere, menţionând că "singurul factor care a asigurat formarea noului Guvern şi a majorităţii parlamentare este faptul că SUA, Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă au susţinut în egală măsură ideea dezoligarhizării Moldovei".

Expertul este însă convins că coaliţia PSRM şi ACUM nu va fi una de durată: "Nimeni nu crede în aceasta - nici cei care o susţin deschis, nici cei care înţeleg politica moldovenească".

"În această guvernare, parţial prorusă, parţial proeuropeană, există atât de multe contradicţii, încât este puţin probabil ca aceasta reziste atunci când vor apărea dispute interne serioase", consideră expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării