main logo
1016

Expert rus: Reglementarea transnistreană depinde de Donbas

Expertul rus în conflicte regionale Serghei Markedonov consideră că reglementarea transnistreană depinde de situaţia din Donbass şi de alte provocări apărute în ultimii ani.

Expert rus: Reglementarea transnistreană depinde de Donbas

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat la discuţiile în cadrul proiectului „Dialoguri transnistrene", organizat de Institutul de Iniţiative Strategice, transmite Știri.md.

„Declaraţiile despre progres şi soluţionarea rapidă a conflictului transnistrean sunt declaraţii de conjunctură, rupte de realitate. Nu există o soluţie rapidă acum. Procesul de reglementare a fost pe planul doi. Pentru Transnistria, provocarea principală acum nu este Chişinăul, ci Kievul. Soluţionarea conflictului transnistrean duse spre de Donbass, factorul principal fiind acum situaţia din estul Ucrainei", a spus Markedonov.

În opinia sa, „Ucraina a devenit mai activă în direcţia transnistreană, ocupând o poziţie dură şi mai degrabă antitransnistreană".

„Totodată, conflictul transnistrean a ajuns să fie privit ca parte a confruntării dintre Rusia şi Occident. Iar aceasta este o confruntare pe scară largă, în care Transnistria şi Donbas sunt elemente separate", a subliniat expertul.

El a menţionat că "aceste aspecte trebuie abordate acum într-un context mai larg al securităţii europene".

„Rusia va insista pe respectarea anumitor principii, care ar trebui definite foarte clar, deoarece gradul de încredere în Occident este extrem de scăzut. Rusia nu este mulţumită de situaţia în care ţările vecine sunt făcute drept un "cordon sanitar" ", a explicat Markedonov.

Potrivit lui, conflictele din spaţiul postsovietic nu sunt rezolvate şi pentru că "procesul de destrămare a URSS nu a fost finalizat".

„Există încă numeroase conflicte sau dispute care au rămas pe "agenda sovietică". Nu există o agendă nouă, noi continuăm să discutăm problemele vechi. 

Aceasta nu înseamnă că URSS poate fi refăcută. Dar numai atunci când vom rezolva problemele vechi, legate inclusiv de recunoaşterea unor noi frontiere, numai atunci vom trece într-o nouă fază", a concluzionat el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării