main logo
364

Expert român: Partidele de opoziție au nevoie de unitate la parlamentare

Partidele de opoziţie trebuie să meargă facă front comun la viitoarele alegeri parlamentare, consideră expertul Jamestown Foundation, Vladimir Socor.

Expert român: Partidele de opoziție au nevoie de unitate la parlamentareExpert român: Partidele de opoziție au nevoie de unitate la parlamentare

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat la un post de televiziune că, astăzi, Moldova "este un stat capturat cu premise de transformare într-un stat criminal", transmite Știri.md

"Acest proces poate fi urmărit în baza mai multor exemple: în Republica Moldova, puterea este concentrată în mâinile unei persoane, un fel de "naş" a cărui opinie este indiscutabilă. Verticala puterii se bazează pe principiile supunerii absolute şi tăcerii, ca şi in clanurile mafiote. De asemenea, se atestă parazitismul economiei - autorităţile nu contribuie la producţie, dar controlează toate fluxurile financiare, care sunt folosite doar pentru a-şi consolida propria piramidă", a spus expertul.

El a subliniat că „ultimele alegeri parlamentare din 2014 au avut loc cu încălcări care au influenţat în mod direct rezultatul acestora: excluderea „Partidului Nostru", crearea partidului clonă PCRM".

„De asemenea, merită amintit în ce mod scandalos Partidul Democrat a obţinut puterea, ajungând în Parlament pe locul patru (19 mandate), dar după doi ani, şi-a mărit numărul deputaţilor până la o majoritate parlamentară. Şi dacă adăugăm la aceste fapte invalidarea alegerilor la Chişinău, atunci viitoarele alegeri parlamentare deja provoacă neîncredere: nu putem exclude faptul că domnul Plahotniuc şi Partidul Democrat intenţionează să distorsioneze rezultatele acestora în favoarea lor", a spus Socor.

În opinia sa, în condiţiile actuale, „unitatea partidelor de opoziţie este o necesitate, ele trebuie să creeze o alianţă de tip front, ţinând seama de toate tendinţele şi viziunile care există în societatea moldovenească, inclusiv ale celor de stânga".

„Nu e vorba despre o deviere de la ideologiile de partid sau de un bloc comun. Nu, partidele pot avea propriile obiective pe termen lung în perioada postelectorală, dar trebuie să găsească un limbaj comun pe termen scurt. Numitorul comun trebuie să fie un scop nobil: încetarea procesului de transformare a Moldovei într-un stat capturat, criminal", a spus Socor.

Expertul vede în componenţa viitorului front Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), Platforma DA, PLDM, PCRM, PL şi „Partidul Nostru", excluzând posibilitatea de participare a Partidului Socialiştilor, care, după cum crede el, este "partener al lui Plahotniuc".

„Este necesar să ne concentrăm pe rezolvarea problemelor din ţară şi să lăsăm la o parte geopolitica, care nu trebuie să joace niciun rol în viitoarele alegeri. Ameninţarea rusească şi apelurile la aceasta sunt false. Rusia, la această etapă, nu este atât de interesată de Moldova. Îi ajunge Ucraina şi alte momente care prejudiciază relaţiile cu Occidentul. Prin urmare, în planurile Federaţiei Ruse nu se află adăugarea Moldovei la acestea", susţine Socor.

El a menţionat că Federaţia Rusă susţine PSRM "doar de pe poziţia unei posibile creşteri a influenţei partidului în Moldova, dar nu cu scopul ca acesta să obţină rolul de forţă de conducere".

„Intenţia Rusiei este ca, după alegeri, Moldova să devină un câmp de experimente privind revizuirea relaţiilor cu Occidentul, inclusiv în contextul problemei transnistrene", a spus expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării