main logo
312

Expert: Responsabilitatea pentru anticipate o poartă Igor Dodon

Responsabilitatea pentru alegerile anticipate o poartă președintele Igor Dodon. Au existat toate premisele pentru a se atinge o înțelegere între Partidul Socialiștilor și blocul ACUM.

Expert: Responsabilitatea pentru anticipate o poartă Igor DodonFoto: ipn.md

Cele două formațiuni constituante ale blocului, PAS și PPDA, au emis o decizie prin care anunțau că sunt gata să voteze un președinte al Parlamentului din partea PSRM și astfel socialiștii nu au avut spațiu de manevră. De această părere este expertul în politici publice Ștefan Gligor, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Igor Dodon a avut trei fețe pe care le arăta pe rând cui trebuia, la momentul potrivit. El se teme foarte mult de Vladimir Plahotniuc și Partidul Democrat. Nu e niciun dubiu aici. 

Ei îl au cu ceva la mână, lucruri serioase și fac această constatare înțelegând că Federația Rusă este un factor de influență și odată ce nici Rusia pentru Igor Dodon, care și-a făcut capital politic pe imaginea personală a lui Vladimir Putin, nu a avut un cuvânt greu de spus. 

Cu toate acestea, Igor Dodon a încercat să facă un joc fals cu Federația Rusă, cu propriul partid și un alt joc real și de interes primordial cu și în favoarea PDM”, a menționat Ștefan Gligor în platoul emisiunii „În profunzime” de la ProTV Chișinău.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu consideră că „marea problemă a ultimelor alegeri parlamentare nu a fost Partidul Socialiștilor, dar Igor Dodon și anume aceste angajamente, frici pe alocuri ale lui Dodon de a se descătușa și de a merge împotriva celui căruia i-a făcut promisiuni la un moment dat, prin anul 2016, când Partidul Democrat cu toată mașinăria sa l-a ajutat să obțină câștig la prezidențiale”. 

„În momentul când lui Igor Dodon i s-a cerut să-l dea în gât pe Vladimir Plahotniuc, acesta a refuzat. Probabil, Moscova are motivele ei pentru a-i cere acest lucru șefului statului”, a declarat jurnalistul.

Vitalie Călugăreanu spune că aceste lucruri vor fi taxate de Federația Rusă și primele semnale vor venit destul de rapid și se poate solda cu faptul că PSRM s-ar putea să piardă eticheta de „partidul Moscovei” în Republica Moldova și odată cu aceasta va pierde și bani, dar și alegători.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării