main logo
515

Expert: Problema coaliției de guvernare se referă în principal la blocul ACUM

Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), analistul politic Igor Boţan, consideră că problema cu ambiguitatea acţiunilor viitoare ale coaliţiei de guvernământ se referă în principal la blocul ACUM.

Expert: Problema coaliției de guvernare se referă în principal la ACUMColaj: Știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, vineri, în cadrul unor dezbateri, el a menţionat că "Partidul Socialiştilor, intrând în coaliţie, nu regretă nimic şi este mulţumit de pasul făcut, deoarece, scăpând ţara de regimul lui Plahotniuc, ratingul lor creşte şi ei se pregătesc pentru alegerile locale", transmite Știri.md.

"Blocul ACUM trebuie să le dea cetăţenilor un mesaj clar, să răspundă dacă regretă că a făcut coaliţie cu socialiştii pentru a scăpa republica de regim. În caz de răspuns negativ, toate întrebările dispar şi partidele merg înainte, iar în caz de răspuns pozitiv, atunci lucrurile stau foarte prost", a spus politologul.

Potrivit lui, ACUM "trebuie să explice criticilor alianţei cu PSRM că, în caz contrar, ar trebui să aleagă: fie o alianţă a socialiştilor cu democraţii, ceea ce este puţin probabil după bombardarea preşedinţiei cu curcani, fie o alianţă între ACUM şi PDM, ceea ce înseamnă renunţarea a investigaţiile tuturor celor trei comisiile parlamentare (privind furtul miliardului, privatizările dubioase şi tentativa de lovitură de stat - "I.)".

"Toate acestea vor lua o întorsătură catastrofală pentru ACUM. Opţiunea alegerilor anticipate, care vor avea loc în baza sistemului mixt, va fi convenabilă Partidului Socialiştilor, în special în circumscripţiile uninominale", susţine expertul, subliniind că blocul "nu are altă opţiune decât să rămână în majoritatea creată, să facă dezbateri, dar şi să ofere soluţii. 

El consideră că "politicienii coaliţiei de guvernare ar trebui să accepte faptul că în primul an de guvernare scăderea nivelului de trai în republică este inevitabilă".

"Acest lucru este normal pentru o astfel de situaţie. La guvernare au venit oamenii cu experienţă insuficientă. Nimeni nu pune la îndoială profesionalismul şi dorinţa lor, dar în practică - toate acestea necesită timp. Prin urmare, trebuie create perspective pentru semnarea unui acord, conceput pe termen mediu, pentru a depăşi criza", a spus expertul.

Deputaţii blocului ACUM, Dan Perciun şi Dinu Plîngău, au răspuns că "nu regretă decizia luată cu privire la majoritatea de guvernare, ci regretă mai degrabă nişte paşi făcuţi după aceea".

"Cu greu poţi să regreţi că cetăţenii, după plecarea lui Plahotniuc, au putut să se simtă mai liberi, dar îngrijorarea ţine de faptul că acţiunile majorităţii nu corespund aşteptărilor cetăţenilor", spun ei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării