main logo
666

Expert: Politica externă care a servit sprijin lui Plahotniuc se prăbușește

Construcţia regională a politicii externe, care a servit drept un sprijin de încredere pentru liderul Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc, se prăbuşeşte, susţine analistul politic Alexei Tulbure.

Expert: Politica externă care era sprijinul lui Plahotniuc se prăbușeșteExpert: Construcția regională care a servit sprijin lui Plahotniuc se prăbușește

Potrivit agenţiei Infotag, argumentându-şi poziţia, el a scris pe facebook că în Ucraina vecină, la alegerile prezidenţiale, partenerul lui Plahotniuc, Petro Poroşenko, a pierdut alegerile cu un scor ruşinos de 26% faţă de 70% pentru Vladimir Zelenski, transmite Știri.md

"În România, este gata să cadă puterea celuilalt partener al său, liderul Partidului Social Democrat din România (PSD), Liviu Dragnea, împotriva căruia s-a intensificat iarăşi urmărirea penală. Internaţionala Socialistă, ai cărei membri sunt PDM şi PSD, au suspendat calitatea de membru al lui Dragnea la partid pe o perioadă nedeterminată, din cauza unui şir de scandaluri legislative şi de corupţie. Iar aceasta, desigur, afectează nu numai imaginea internaţională a social-democraţilor români, ci şi rezistenţa poziţiilor lor în România. Mai ales că în curând în România vor avea loc alegerile în Parlamentul European, iar apoi alegerile prezidenţiale şi parlamentare", a spus Tulbure.

El a reamintit că SUA şi UE şi-au definit în mod clar condiţiile pentru Moldova: măsuri concrete de combatere a corupţiei, tragerea la răspundere a participanţilor la furtul miliardului, demonopolizarea instituţiilor statului.

În opinia sa, Moldova devine singura fortăreaţă şi apărare politică pentru PDM, oricât de paradoxal n-ar suna.

"Să nu-şi piardă puterea este astăzi principala sarcină a PDM. Victoria lui Zelenski în alegerile prezidenţiale din Ucraina a inspirat alegătorii moldoveni: înseamnă că, unindu-ne, se poate schimba ceea ce părea de neschimbat. Dar se pare că deputaţii din Parlamentul moldovenesc deocamdată nu reuşesc să se unească de dragul schimbărilor în ţară, deşi pretind că depun toate eforturile pentru acest lucru. Recent, unul dintre experţi a spus că PDM încă nu a intrat în joc. Dar oare aşa este? Mi se pare că Partidul Democrat nici nu a părăsit acest joc. În calitate de intriganţi politici cu experienţă, democraţii nu vor juca deschis, căci pentru acest lucru au alte instrumente", consideră expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării