main logo
566

Expert: Occidentul intenționează să curețe elitele politice din Moldova

"În Moldova şi Ucraina, Occidentul realizează acelaşi scenariu: "curăţarea" elitei politice", consideră expertul portalului Regional Trends Analytics, Serghei Ceban.

Expert: Occidentul intenționează să curețe elitele politice din Moldova

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat în studiul său că, "judecând după ultimele declaraţii ale Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, probabilitatea alegerilor anticipate în ţară creşte pe zi ce trece", transmite Știri.md.

"Forţele de dreapta şi socialiştii au încercat de nenumărate ori să creeze o cvasi-coaliţie pentru "a-l răsturna" pe Plahotniuc - nu le-a reuşit nimic, îi încurcă ambiţiile. Şansele de a ajunge la un acord sunt tot mai puţine şi cu cât se apropie "ziua X", cu atât mai mult partidele au pretenţii unii faţă de alţii. Coaliţia cu Partidul Democrat al lui Plahotniuc este o sinucidere atât pentru Sandu şi Năstase, cât şi pentru Igor Dodon. Evident, o astfel de mişcare îi va lipsi automat pe cei de dreapta de susţinerea de la Bruxelles. Pentru socialişti, cooperarea cu PDM este, de asemenea, închisă şi va însemna o discreditare totală a PSRM atât în ochii electoratului, cât şi în tabăra aliaţilor lui Igor Dodon din Rusia", consideră expertul.

Potrivit lui, "partenerii internaţionali ai Moldovei ar putea împiedica alegerile anticipate în ţară, acceptând vreo versiune "nepopulară" a coaliţiei sau să facă presiuni asupra PSRM şi ACUM pentru a crea cel puţin o alianţă temporară împotriva lui Plahotniuc".

"Însă acest lucru nu s-a întâmplat. După toate aparenţele, scenariul alegerilor anticipate le convine tuturor într-o anumită măsură. Lucrurile s-au aranjata când Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a anunţat dizolvarea Radei Supreme: acest fapt doar confirmă ipoteza că în 2019 Ucraina a fost subiectul principal pentru Occident. Acum, când oligarhul toxic Poroşenko a fost dat jos din fotoliul prezidenţial, a venit rândul Radei Supreme să fie curăţată. Parlamentul ucrainean va avea schimbări serioasă: se pare că, pe valul de popularitate a lui Zelenski, în Radă vor apărea noi feţe de politicieni de orânduială cu totul nouă", a menţionat analistul politic.

În opinia sa, "şi Moldova este împinsă spre un scenariu similar".

"Scenariul potrivit căruia societatea a obosit enorm de crize şi stagnare, iar la guvernare vin echipe de "tineri democraţi proeuropeni" s-a mai întâmplat: anume în acest fel au avut loc toate revoluţiile colorate în ţările CSI. Numai că acum aceste procese sunt îndreptate deja împotriva celor care au venit la putere cu primul val de "democratizare" în Ucraina şi Moldova", crede Ceban.

El nu exclude că "campania pentru alegerile anticipate în Moldova va deveni mai expresivă, iar preferinţele şi accentele ţărilor occidentale vor fi fără sensuri duble".

"Motivele şi sensul acestui impas în care se află Moldova astăzi mult timp păreau neclare. Însă acum putem spune că sarcina sa a fost "de a trage de timp" şi de a crea condiţii favorabile pentru răsturnarea puterii lui Poroşenko în Ucraina. 

Deznodământul va urma cu siguranţă şi în Moldova, iar procesele din ţară vor avea loc simultan cu noul show politic din Ucraina. Şi nu toate feţele politice din politica modernă a Ucrainei şi Moldovei vor ajunge până la deznodământul acestui spectacol", a menţionat expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării