main logo
1600

Expert: Occidentul demult visează să scape de Vlad Plahotniuc

Occidentul demult visează să scape de Plahotniuc, consideră politologul belarus Alexandr Şpakovskii.

Expert: Vestul demult visează să scape de Vlad Plahotniuc

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat că, "având în vedere ataşamentul politic şi economic al Moldovei de UE în legătură cu obligaţiile din Acordul de Asociere, influenţa SUA şi a României asupra proceselor politice şi comportamentul "societăţii civile" în ţară, principala ameninţare la adresa puterii lui Plahotniuc este Occidentul", transmite Știri.md.

"Anume Occidentul demult visează să scape de oligarhul care are o reputaţie dubioasă de mafiot din anii '90, de aceea a pregătit şi a adus pe scena politică "adevăraţi" luptători pentru integrarea europeană - pe Maia Sandu şi Andrei Năstase, care, la ultimele alegeri, s-au unit în blocul ACUM pentru o mai mare eficienţă. 

Trebuie să recunoaştem că Sandu şi Năstase acţionează destul de reuşit şi, în doar câţiva ani, au reuşit să ajungă politicieni de scară naţională. Blocul ACUM îşi construieşte campania politică în baza criticii Preşedintelui "prorus" al RM, Igor Dodon, şi a regimului "corupt" al lui Plahotniuc şi propune, în schimb, "stat de drept", "integrare europeană", "democraţie" şi alte valori bine-cunoscute", a spus expertul.

Analistul politic consideră evident faptul că "liderii ACUM şi Occidentul care se află în spatele lor joacă de mult în Moldova, lucrează pentru viitor şi se pregătesc pentru următorul ciclu electoral, încercând să nu-şi schimbe autoritatea politică în alianţe situative cu oponenţii". 

"Liderii opoziţiei prooccidentale înţeleg că timpul este în favoarea lor şi că principala ameninţare pentru ACUM la etapa actuală este dezintegrarea blocului, aceasta dacă Plahotniuc reuşeşte să corupă deputaţii în parte şi să-i atragă de partea sa. Înţelegând pericolul la adresa puterii sale, Plahotniuc cheltuieşte mulţi bani pe serviciile campaniilor de lobby din SUA şi UE, comandă articole în publicaţii respectabile din Vest, încearcă să-şi îmbunătăţească imaginea prin întâlniri plătite cu politicieni europeni şi americani", consideră Şpakovskii.

Referindu-se la Partidul Socialiştilor, expertul a menţionat că "socialiştii au câştigat primul loc, obţinând 35 de mandate, dar nu au majoritatea".

"Pe de o parte, aceasta este o înfrângere, deoarece în modelul de conducere a Moldovei nu se schimbă în esenţă nimic. Pe de altă parte, alte forţe rusofile şi de stânga au rămas în afara Parlamentului, astfel că socialiştii deţin acum monopolul pe acest flanc. 

Din acest punct de vedere, în Moldova, Rusia are un singur partener important, care deţine cea mai mare fracţiune parlamentară şi funcţia de Preşedinte, chiar şi dacă acesta are împuterniciri reduse. Cu câţiva ani în urmă, Moscova nu avea nici măcar aşa ceva în Moldova, iar ţara era considerată o "poveste de succes" a Uniunii Europene", a reamintit analistul politic.

În opinia sa, acum, socialiştii şi, în special, Dodon se confruntă cu o dilemă foarte serioasă în ceea ce priveşte posibilitatea încheierii unui acord de coaliţie cu Plahotniuc.

"În acelaşi timp, se ştie că contactele între cele două tabere nu s-au oprit niciodată şi au avut loc compromisuri pe teme fundamentale (de exemplu, votul în baza sistemului electoral mixt). 

Însă conducerea PSRM trebuie să înţeleagă că, obţinând anumite poziţii în Guvern şi, prin urmare, consolidându-şi capacităţile administrative, Dodon şi socialiştii, împreună cu Plahotniuc, vor suporta toate criticile în adresa regimului de guvernare din Moldova, vor împărţi responsabilitatea pentru corupţia de la guvernare şi pentru sărăcia poporului. 

Adică ei vor deveni parte a sistemului pe care Vlad Plahotniuc îl conduce, iar acest lucru nu va fi un proces ascuns, ci un proces public", a concluzionat Şpakovskii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării