main logo
473

Expert: Noul Guvern va tinde spre îmbunătățirea bruscă a relațiilor cu Rusia

Noul Guvern al Moldovei va tinde spre îmbunătăţirea bruscă a relaţiilor cu Rusia.

Expert: Noul Guvern va tinde spre îmbunătățirea relațiilor cu RusiaFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, de această opinie este doctorul în ştiinţe politice Serghei Nazaria, transmite Știri.md.

El a menţionat într-un interviu pentru portalul Eurasia.expert că "politica externă a noului prim-ministru al Moldovei, Ion Cicu, este probabil multivectorială: el va încerca să stabilească relaţii atât cu Occidentul, cât şi cu Rusia şi, cel mai probabil, va avea dorinţa de a îmbunătăţi brusc relaţiile cu Rusia".

"Pentru că acest lucru este dictat atât de interesele economice ale republicii, cât şi de starea de spirit a majorităţii alegătorilor noştri. De fapt, 100% din alegătorii Partidului Socialiştilor sunt orientaţi politic spre Rusia. Astfel, se va realiza o anumită aliniere a politicii externe cu Rusia", notează expertul.

În acelaşi timp, "cu greu se poate spune că Chicu este un prorus".

"Prim-ministrul Ion Chicu este din fosta echipă a lui Plahotniuc. El a fost ministru în guvernul lui Plahotniuc. Dodon l-a luat drept consilier. Apoi l-a numit prim-ministru. Cel mai probabil, Chicu va încerca să urmeze o politică echidistantă. Dar nu el va fi cel care va determina politica. Politica, cel mai probabil, va fi determinată într-o măsură decisivă de Dodon şi echipa sa. Premierul va fi executor", consideră Nazaria.

De asemenea, el este de părere că nu ar trebui aşteptată o integrare aprofundată a Moldovei către est, în Uniunea Economia Eurasiatică, "deoarece, în situaţia parlamentară actuală, majoritatea partidelor şi deputaţilor puţin probabil să susţină acest curs".

"În primul rând, blocul ACUM este unul prooccidental. Şi în Partidul Democrat mulţi se orientează spre Occident, deşi există oameni care nu sunt împotriva apropierii de Rusia. Partidul Şor nu a vorbit niciodată despre orientarea geopolitică. Şi este greu să înţelegem ideologia lor. Liderul partidului, Ilan Şor, este un fost oligarh, implicat în scandalul cu furtul miliardului din sistemul bancar şi care a fugit", a spus el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării