main logo
2566

Expert: Moldova are nevoie de un al doilea partid proeuropean puternic

Rezultatele preliminare ale alegerilor locale din 5 noiembrie au arătat că Republica Moldova, pe lângă partidul Acţiune şi solidaritate (PAS), are nevoie de un al doilea partid proeuropean puternic, spune Vitalie Andrievschi, directorul Institutului pentru politică eficientă.

Expert: Moldova are nevoie de un al doilea partid proeuropean puternicpoză simbol

Într-un interviu acordat agenţiei Infotag, el a declarat că, în primul rând, acest lucru este necesar pentru ca fluxul de susţinători ce se detaşează de PAS "să nu se dizolve", transmite Știri.md.

"Situaţia care se va forma după alegeri în multe consilii raionale, cu grad mare de probabilitate, s-ar putea repeta şi la alegerile parlamentare, când PAS va avea un rezultat mai bun, dar nu va avea cu cine să creeze o coaliţie de guvernământ şi nu va putea obţine o majoritate la alegeri", consideră expertul.

Potrivit lui, această situaţie ar putea deveni o mare problemă, dacă nu este abordată acum.

"Este foarte important să ne dăm seama că sunt necesare schimbări fundamentale în ţară, în loc să vorbim despre integrarea europeană", a menţionat Andrievschi.

Expertul consideră că Rusia nu a putut influenţa militar Moldova, dar a folosit cu succes tactica "măgarului cu aur".

"Dacă nu poţi lua o fortăreaţă puternică, trebuie să duci în ea un măgar cu aur, ceea ce a şi făcut Rusia. Se pare că va folosi bani şi la alegerile prezidenţiale din 2024", crede Andrievschi, menţionând că, cu ajutorul banilor, în unele localităţi, candidaţi puţin cunoscuţi au câştigat din primul tur.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării