main logo
2555

Expert: Mitingul PDM ar putea fi o lovitură de stat a poporului

Expertul portalului Regional Trends Analytics, Vladimir Rotari, nu exclude că acţiunile în masă ale Partidului Democrat din centrul capitalei, preconizate pentru 5-6 iunie, s-ar putea transforma în "lovitură de stat a poporului".

Expert: Mitingul PDM ar putea fi lovitură de stat a poporului

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat într-un studiu că "Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc nu a stat degeaba în timpul când concurenţii săi încercau în zadar să ajungă la un numitor şi, în "momentul adevărului" le-a pregătit surprize", transmite Știri.md.

"Se pare că săptămâna viitoare marchează momentul decisiv în negocierea coaliţiei. Principala intriga este cu cine se va uni Partidul Socialiştilor. Foarte puţini cred într-o alianţă cu blocul ACUM, deoarece comportamentul inconsecvent şi cerinţele nerealiste ale proeuropenilor aproape că au exclus probabilitatea unei astfel de alianţe. 

În acelaşi timp, ACUM nu va negocia cu Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc. Liderii blocului îl numesc deschis pe oligarh drept "călău" şi "mafiot", rupând orice fel de cooperare cu democraţii. Partidul Democrat a urmărit timp îndelungat negocierile lâncede ale PSRM şi ACUM, dar la sfârşitul lunii mai a ieşit din umbră (invitând socialiştii la negocieri - "I.")", consideră expertul.

Potrivit lui, "Partidul Democrat le-a pregătit minuţios oponenţilor câteva surprize neplăcute, care vor înclina totuşi balanţa politică spre sine".

"Democraţii au rezervat centrul Capitalei pentru cinci zile, cică pentru a desfăşura "întâlniri cu alegătorii". "Întâlnirile" se vor desfăşura în piaţa din centrul Chişinăului, precum şi în faţa clădirii Parlamentului şi administraţiei prezidenţiale (a fost anunţată participarea a 50 mii de persoane - "I."). Evenimentele nu au fost programate întâmplător chiar în ajunul dizolvării Parlamentului, anunţată de Igor Dodon, şi acest lucru nu poate fi considerat o simplă coincidenţă", spune Rotari.

În acelaşi timp, el consideră că "democraţii înţeleg foarte bine că nimeni nu va face coaliţie cu ei, conştientizând consecinţele suicidare ale unei astfel de alianţe şi, prin urmare, PDM se pare că a inventat o modalitate originală de impunere spre cooperare".

"Ne putem aştepta ca la eveniment să fie adoptate nişte manifeste cu "aspiraţiile oamenilor", de exemplu, un apel către politicienii şi partidele moldoveneşti de a nu admite alegerile anticipate. Într-un astfel de scenariu, Partidul Democrat primeşte un instrument puternic de presiune în negocierea coaliţiei sub forma a zeci de mii de protestatari în faţa autorităţilor centrale şi care, în caz de ceva, pot fi folosiţi pentru acţiuni mai active", consideră Rotari.

Potrivit lui, "această mişcare a democraţilor este deosebit de periculoasă pentru PSRM, care a primit o invitaţie din partea PDM".

"Acum, socialiştii se vor pomeni practic sub o presiune dublă. Pe de o parte, "protestul popular" al democraţilor, care ameninţă să se transforme în acţiuni radicale. Pe de altă parte, există tentaţia imensă de a obţine o parte din puterea reală în ţară acum, acceptând un "pact cu diavolul". La urma urmei, democraţii, spre deosebire de blocul ACUM, sunt gata să se împartă cu puterea şi să satisfacă integral cerinţele anunţate anterior de PSRM. Altceva este că orice înţelegere cu Plahotniuc îi aduce beneficii numai lui - toţi cei care au decis să se împrietenească cu stăpânul neformal al Moldovei, în cele din urmă, au rămas la "covata stricată". Este important ca socialiştii, înainte de a se aşeza la masa de negocieri cu democraţii, să nu uite de acea sta", a concluzionat expertul.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării