main logo
549

Expert: Lupta cu contrabanda pe segmentul transnistrean trebuie intensificată

Moldova şi Ucraina trebuie să intensifice lupta cu contrabanda pe segmentul transnistrean al frontierei.

Expert: Lupta cu contrabanda pe segmentul transnistrean, intensificatăFoto: infotag.md

Potrivit agenţiei Infotag, de această opinie este expertul moldovean Leonid Litra, care activează la Kiev în calitate de analist superior la Centrul "Europa Nouă", transmite Știri.md.

Comentând rezultatele vizitei oficiale a prim-ministrului Republicii Moldova, Maia Sandu, la Kiev, el a spus că "această vizită este importantă pentru Ucraina în contextul dezvoltării unor relaţii bune cu vecinii săi".

"Acum, în jurul Ucrainei s-a format un fel de inel de relaţii problematice: Belarusul se află sub influenţa puternică a Rusiei, care este o ţară agresoare, există relaţii proaste cu Polonia referitor la probleme istorice, cu Ungaria şi parţial cu România - referitor la legea învăţământului. Prin urmare, este important ca Ucraina să spargă acest inel şi să îmbunătăţească relaţiile cu vecinii", a menţionat analistul.

Potrivit lui, una dintre problemele importante pe agenda Ucrainei şi Moldovei este lupta împotriva contrabandei şi ecologia râului Nistrului.

"Ucraina intenţionează să construiască şase centrale hidroelectrice pe Nistru, iar Chişinăul poate rămâne fără apă din acest motiv. Această problemă continuă să fie discutată, iar soluţie încă nu există. În ceea ce priveşte contrabanda, din schemele cu participarea Transnistriei au beneficiat atât politicieni de la Chişinău, cât şi din Transnistria, dar şi, într-o oarecare măsură, din Ucraina. Şi acum, pentru a slăbi regimul transnistrean, contrabanda trebuie contracarată, iar acest lucru trebuie făcut de ambele părţi, continuând controlul comun la frontiera moldo-ucraineană, în special pe segmentul transnistrean", a subliniat Litra.

În opinia sa, principalele probleme de pe agenda bilaterală sunt economia şi energia.

"În primul rând, la momentul actual există un deficit mare în relaţiile comerciale, Ucraina vinde mult mai mult Moldovei decât Moldova Ucrainei. Şi, în al doilea rând, este vorba, desigur, de componenta energetică. Anterior, Moldova obişnuia să cumpere energie electrică din Ucraina, iar acum - de la CERS Moldovenească din Transnistria. Şi se pare că Moldova plăteşte pentru aceasta de două ori. Centrala consumă gaze ruseşti, pentru care ei nu plătesc. Rusia consideră acest lucru drept datorie a Moldovei. În plus, Chişinăul plăteşte pentru energia electrică generată de centrala electrică. Prin urmare, pentru Republica Moldova este foarte important să revină la modelul de cumpărare a energiei electrice din Ucraina pentru a nu mai finanţa regimul din Transnistria", a spus expertul.

De asemenea, el a amintit că Moldova ar putea întâmpina probleme cu livrările de gaze din Rusia după 1 ianuarie 2020, când se încheie contractul de tranzit între "Naftogaz" şi "Gazprom", dar şi între Moldova şi Rusia.

"Dacă Ucraina nu va avea contract de tranzit cu Rusia, atunci, bineînţeles, va fi o mare problemă atât pentru Moldova, cât şi pentru Transnistria, pe care Rusia o sprijină. De aceea, cu câteva săptămâni în urmă, Ucraina a făcut o declaraţie precum că este dispusă să efectueze livrări reversive Moldovei, dacă aceasta u va avea contract cu Rusia. Ucraina poate salva Moldova, deoarece reversul din România este imposibil din punct de vedere tehnic atâta timp cât acolo nu sunt finalizate interconexiunile", a subliniat Leonid Litra.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării