main logo
386

Expert: În realitate, nimeni nu dorește alegeri anticipate

Partenerii geopolitici ai Partidului Socialiştilor (PSRM) şi blocului ACUM aşteaptă de la ei nu un veşnic protest, ci realizări concrete, consideră expertul portalului Regional Trends Analytics, Serghei Ceban.

Expert: În realitate, nimeni nu dorește alegeri anticipate

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la un studiu al său, scenariul "de a nu se înţelege" între socialişti, proeuropeni şi democraţi formal se menţine, dar, în realitate, nimeni nu ar dori alegeri anticipate", transmite Știri.md.

"Sandu, Năstase şi Dodon nu sunt revoluţionari... Iar democraţii iubesc cel mai mult tăcerea, mai ales că alegerile anticipate reprezintă o acţiune foarte zgomotoasă", consideră expertul.

În aceste condiţii, el consideră că "coaliţia este un rău necesar pentru toţi".

"Partenerii internaţionali ai Chişinăului, în persoana SUA, sugerează în mod insistent şi transparent că doresc o guvernare stabilă, formată de comun acord, fără complicaţii suplimentare sub formă de alegeri anticipate. Singura problemă este că o asemenea guvernare nu va fi niciodată stabilă. E greu de imaginat cât de eficient poate fi un guvern al forţelor politice cu antipatie reciprocă şi ambiţii nesatisfăcute. Practic, acesta va fi unul temporar, de tranziţie, şi va exista până în momentul când vreo forţă politică se va considera suficient de puternică pentru a arunca "balastul" în persoana unui însoţitor tactic şi va obţine puterea în guvernarea unilaterală completă", consideră politologul.

În opinia sa, "coaliţia viitoare se va asemăna cu un terariu cu persoane politice de diferit calibru, unde ocupaţia principală va fi de a trăi cât mai mult pe seama unei noi victime".

"În această situaţie, pe viitoarea guvernare a Republicii Moldova o aşteaptă confruntări nesfârşite asupra problemelor "de zi cu zi" ale managementului de stat, iar problemele vectorului strategic de dezvoltare şi veşnica alegere între Occident şi Est vor aduce Chişinăul într-un nou impas. Aceasta dacă coaliţia nu va propune o idee principial nouă, centristă, "pentru tot ce e bun şi împotriva a tot ce e rău". Dar cum se poate face asta în condiţii de neîncredere totală?", se întreabă expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării