main logo
667

Expert: În loc să constituire o majoritate, partidele se ponegresc

În loc să se concentreze pe constituirea majorităţii parlamentare, partidele tind să se îndepărteze de valul inevitabil al dezamăgirii şi indignării poporului, punând vina pe oponenţi pentru incapacitatea de a găsi un numitor comun.

Expert: În loc să constituire o majoritate, partidele se ponegresc

Această opinie a fost exprimată de către expertul Vladimir Rotari pentru portalul Regional Trends Analytics, transmite Știri.md cu referire la Infotag.md.

Rotari a menţionat în studiul său că "deocamdată şansele PSRM de "a scăpa basma curată" par a fi mai preferabile: socialiştii au acţionat pragmatic de la bun început: ei au fost primii care au ieşit la contact cu opoziţia proeuropeană, şi-au definit clar priorităţile şi cerinţele în viitoarea configuraţie a puterii, care cu greu pot fi numite excesive, precum şi insistă asupra perfectării coaliţiei".

"Comportamentul liderilor ACUM părea mult mai puţin consecvent, fiind însoţit mereu de declaraţii şi de reproşuri nefaste în adresa potenţialilor parteneri. În ultimele săptămâni, liderii şi membrii blocului au început să-l critice în mod regulat pe liderul neformal al socialiştilor, Igor Dodon, învinuind-l pentru eşecul negocierilor. 

Potrivit reprezentanţilor opoziţiei proeuropene, Preşedintele a devenit principalul "obstacol" în dialogul ACUM şi PSRM privind "dezoligarhizarea şi răsturnarea regimului actual". 

Declaraţiile publice ale blocului au coincis după timp cu promovarea activă în mass-media şi pe reţelele sociale a presupuselor informaţii despre o coaliţie între democraţi şi socialişti, despre care trebuia să se anunţe "în timpul apropiat", a spus expertul.

Însă în opinia sa, "ultimele declaraţii ale lui Dodon (fie coaliţia PSRM cu ACUM, fie alegeri parlamentare anticipate - "I.") infirmă clar aceste zvonuri".

"PSRM şi ACUM nu pot să nu înţeleagă că opţiunea alegerilor anticipate puţin probabil să schimbe radical imaginea noului Parlament. Negocierile îndelungate între ACUM şi PSRM au fost posibilă din start mai ales datorită poziţiei partenerilor internaţionali, care au stabilit limite dure pentru Chişinău. Ei nu i-au permis lui Plahotniuc să pună în aplicare metodele obişnuite de mituire şi transfugerea deputaţilor", a spus Rotari.

El a menţionat că, "în caz contrar, probabil că în ţară de mult ar fi funcţionat deja "noua guvernare" sub vechea conducere a democraţilor.

"Cu toate acestea, atât socialiştii, cât şi proeuropenii nu pot încă "stabili" şansa unică de a schimba radical situaţia politică din ţară. Ambele formaţiuni politice ar trebui să se gândească bine înainte de a renunţa definitiv la parteneriat şi de a merge în alegerile anticipate. O a doua şansă de acest fel poate să nu mai fie", a concluzionat expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării