main logo
700

Expert: Igor Dodon a discreditat vectorul rus al politicii moldovenești

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, „după ce a jucat în jocuri străine, nu numai că s-a umilit pe sine, ci şi a discreditat pentru mult timp vectorul rus al politicii moldoveneşti".

Expert: Igor Dodon a discreditat vectorul rus al politicii moldovenești

De această opinie este expertul pe probleme de dezvoltare regională în spaţiul postsovietic, Serghei Artiomenko, care a oferit agenţiei ruse REGNUM un comentariu privind rezultatele alegerilor parlamentare din Moldova, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag, el a spus că cele 35 de locuri obţinute de Partidul Socialiştilor (PSRM) în Parlament "este un rezultat ruşinos pentru Dodon, care, nu demult, la o întâlnire la Kremlin, a promis că va obţine nu mai puţin de 60 de mandate".

Expertul a reamintit că PSRM a criticat intens forţele proeuropene şi se dădea drept "opoziţie" faţă de alianţa de guvernare. 

"Prin urmare, o alianţă ipotetică a PSRM cu blocul prooccidental ACUM sau cu Partidul Democrat oligarhic ar echivala cu un act final al sinuciderii politice cu călcarea în picioare a tuturor principiilor lor ideologice, inclusiv opinia şi poziţia Moscovei", a spus el.

Analistul a acuzat şi Kremlinul de cele întâmplate, menţionând că "de dragul victoriei PSRM la alegerile din 2019, Moscova, cu calm de invidiat, nu a reacţionat la modul în care diplomaţii ei au fost deportaţi din Chişinău, la faptul că viceprim-ministrul rus a fost declarat persona non grata".

"Moscova a tolerat atunci când Curtea Constituţională a Moldovei a declarat că trupele ruseşti din Transnistria sunt trupe ocupaţioniste, iar atunci când la NATO şi ONU au fost adoptate rezoluţiile similare după tonalitate şi conţinut, ea s-a limitat la o condamnare verbală. Şi cu cât mai exact scuipa guvernul moldovean spre Rusia, cu atât mai primitoare erau întâlnirile lui Dodon la Moscova. Moldova a devenit observator în UEEA. 

Mărfurile moldoveneşti au calea deschisă în Rusia fără plata taxelor vamale pentru jumătate de an, migranţilor ce încalcă regimul de şedere li s-a permis să se întoarcă în Moldova pentru a vota pentru Dodon. Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul moldovenesc mai des decât cu oricine altcineva în ultimii doi ani. Dar nimic nu a ajutat", a declarat Artiomenko.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării