main logo
1054

Expert: Este jenant că s-a reușit confirmarea a doar 150.000 de lei

Este jenant că la toate milioanele băgate „mimo kassy” în alegerile din Bălți s-a reușit confirmarea a doar 150.000 de lei de către instituțiile statului, Poliție și SIS, a comentat expertul WatchDog, Valeriu Pașa.

Expert: Este jenant că s-a reușit confirmarea a doar 150.000 de leiFoto: IPN

Comentatorul amintește că, până în prezent, candidații partidului Șor au fost excluși de trei ori din cursa electorală, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.

„Atunci nici măcar nu s-au prefăcut că nu e blat. Toate trei ori au fost aranjate pentru a favoriza candidații PSRM (Dodon, Ceban, Gațcan). Mă rog, mai curând erau candidații lui Plahotniuc, dar înaintați de PSRM. Culmea este că în toate trei cazuri decizia pare să fie perfect legală”, a scris Valeriu Pașa într-o postare pe Facebook.

Expertul a adăugat că, după decizia de ieri a CEC a rămas cu un gust amar legat de capacitatea extrem de redusă a instituțiilor de stat, Poliție și SIS, de a documenta ilegalitățile în campaniile electorale.

„E și de înțeles - până acum jobul lor era să acopere finanțarea ilegală, să nu o observe. Este jenant că la toate milioanele băgate ”mimo kassy” în alegerile din Bălți s-a reușit confirmarea a doar 150.000 de lei.

Dar e un început. Și nu, nu se compară absolut deloc cu anularea alegerilor din Chișinău, nici cu excluderea partidului lui Usatîi din cursă în 2014. Șor nici partid nu este în sensul adevărat. Însă asta nu scutește organele de stat de obligația de a investiga totul detaliat și de a publica toate dovezile în detalii”.

Și când mă refer la investigare nu mă refer doar la episodul cu ”mâncarea nedeclarată”, dar verificarea la sânge a tuturor donațiilor, a corectitudinii tuturor cheltuielilor declarate (or, acestea foarte des sunt micșorate de zeci de ori în campanii) și asta să devină o regulă pentru toate scrutinele și toți concurenții”, a mai scris Valeriu Pașa. Acesta speră ca până la următoarele alegeri „partidul” Șor să nu mai existe din simplul motiv că liderii acestuia ar trebui să ajungă la închisoare.

Amintim că, ieri, CEC a solicitat anularea înregistrării candidatei Marina Tauber la funcția de primar de Bălți. Deși Poliția a constatat că reprezentanții partidului au cheltuit 152.000 de lei pentru alimentația susținătorilor partidului în perioada 21 octombrie - 25 noiembrie, CEC a luat în calcul doar suma de 34.000 de lei nedeclarați, cheltuiți pentru hrana a 20 de persoane cazate la Bălți, care figurează în rapoartele financiare ale partidului.

În aceste condiții, la cheltuielile declarate de partid și cu adăugarea sumei de 34.000 de lei, partidul Șor a depășit plafonul cheltuielilor prevăzute pentru municipiul Bălți de 734.000 de lei, cu 9.500 de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării