main logo
557

Expert: Dosarul transnistrean ar putea deveni activul electoral al lui Dodon

"Dosarul transnistrean" ar putea deveni activul electoral principal al lui Igor Dodon la alegerile prezidenţiale din 2020, consideră expertul portalului Regional Trends Analytics, Dorin Mocanu.

Expert: Dosarul transnistrean ar deveni activul electoral al lui Dodon

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat într-un studiu că "Igor Dodon a decis în mod clar să ia dosarul transnistrean sub tutela sa personală, cu mâinile principalului negociator moldovean şi fostului său consilier, Vasilii Şova", transmite Știri.md. 

"După 2016, Transnistria a devenit una dintre priorităţile lui Igor Dodon, care la acea dată încă nu avea împuterniciri reale şi era nevoit să caute şi în stânga Nistrului surse de întărire a autorităţii sale la Moscova. În 2019, zelul vădit de a găsi o formulă pentru soluţionarea definitivă a relaţiilor cu Tiraspolul poate fi explicat prin planurile preelectorale şi prin dorinţa lui Igor Dodon de a obţine al doilea mandat prezidenţial în 2020. În ceea ce priveşte povara campaniei electorale, progresul fără precedent în problema transnistreană devine un motiv-cheie, care ar putea determina iarăşi alegătorii să-şi dea votul pentru actualul Preşedinte", a menţionat el.

Potrivit expertului, "ţinând seama de resursele vizibil limitate ale principalului partener al lui Dodon, Moscova, şi ale lui însuşi, soluţionarea conflictului transnistrean şi unificarea ţării devine o "promoţie de aur", care va permite Rusiei să-şi menţină poziţia în Moldova".

"Astfel, se poate presupune că, în 2020, cu ajutorul şi influenţa Kremlinului, părţile vor începe să discute parametrii coexistenţei viitoare cu încheierea unui proiect de document concret, cu care Igor Dodon va merge la următoarele alegeri prezidenţiale", a spus Mocanu.

Potrivit lui, "răspunsul corespunzător al partenerilor internaţionali şi disponibilitatea de a finanţa procesul de reintegrare doar vor consolida poziţia actualului Preşedinte, care va fi fericit să dedice următorii patru ani unificării ţării".

"Însă pentru a realiza această idee, în viitorul apropiat, Igor Dodon nu trebuie să piardă iniţiativa în procesul de reintegrare, pe care o vor prelua imediat partenerii din blocul ACUM. Cel puţin, premierul Maia Sandu a făcut deja în mod clar aluzia că este pe deplin competentă în problema transnistreană şi, în caz de ceva, ea poate deveni în această chestiune un jucător important", a concluzionat expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării